Kanınızdaki doğru fosfor ve kalsiyum seviyelerini korumak için D vitaminine ihtiyacınız var. Ayrıca vücudunuzun kemik sağlığı için ihtiyaç duyduğu kalsiyum emilimine yardımcı olur. Güneş ışığına sınırlıysanız, obezseniz, yaşlıysanız veya Crohn hastalığı gibi belirli durumlarda ortaya çıkan yağ emilim bozukluğu sendromu varsa D vitamini eksikliği riski altındasınız. D vitamini eksikliği kemik sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Yeterli miktarda D vitamini almadığınıza dair çok sayıda işaret var. Bu durumdan şüpheleniyorsanız, diyet alımınızı artırmadan önce bir doktora danışın, çünkü D vitamini toksisitesi riski vardır.
Kas Zayıflığı ve Ağrı
Yeterli miktarda D vitamini almadığınızda, kas güçsüzlüğü ve ağrıyla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, 2003 yılında yayınlanan bir araştırma, Minneapolis, Minnesota’daki birincil bakım tesisi Community University Sağlık Bakım Merkezi’ne, spesifik olmayan kas ağrıları nedeniyle gelen 150 hastanın yüzde 93’ünün D vitamini eksikliği olduğunu ortaya koymuştur. hastalar iki yıl boyunca kas ağrısı merkezine başvurdu. Çalışma araştırmacıları, standart bir uygulama olarak D vitamini eksikliği için kas ağrısı şikayeti olan hastaların taranmasını önermektedir.
Sekonder Hiperparatiroidizm
D vitamini eksikliği varsa, paratiroid hormon düzeylerinde yükselme olabilir. Bu vitaminde eksik olan vücudunuz, vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kalsiyum emilimini artıramaz. Vücudunuzun çözümü, iskeletinizden kalsiyumu harekete geçirmek için paratiroid hormon üretimini arttırmaktır. Bu, vücudunuzun kanınızdaki normal kalsiyum konsantrasyonlarını korumasına yardımcı olur. Bu duruma sekonder hiperparatiroidizm denir; semptomlar arasında kemik deformasyonları, kırık kemikler ve kırıklar ve şişmiş eklemler bulunur.
Kemik Problemleri
Zamanla, D vitamini eksikliği osteomalazi denilen bir durum olan kemik ağrısı ve yumuşak kemiklere yol açar. Kemikleriniz yetişkinliğe ulaştığınızda büyümeye devam etmese de, sürekli ciro durumundalar; buna tadilat denir. D vitamini eksikliği olduğunda, ilerleyen kemik mineral kaybı yaşarsınız. ABD Diyet Takviyeleri Ofisine göre, kemik ağrıları muhtemelen ilk safhalarda belirsizleşecek ve tespit edilemeyecek. Kemik yoğunluğu kaybı, uzun vadede osteoporoza ve kırık riskinin artmasına neden olabilir. Kemikleri büyümekte olan çocuklarda, kronik D vitamini eksikliği, iskelet deformasyonları ve yumuşak kemiklerle karakterize kemik mineralizasyonu ve raşitizm yetersizliğine yol açar.
Yorgunluk veya Baş Ağrısı
Yorgunluk veya başağrısı çekiyorsanız Düşük D vitamini düzeyleri, Eylül 2010'da “İskandinavya Birinci Basamak Sağlık Dergisi” nde yayınlanan bir çalışmaya göre sebep olabilir. Bu semptomlar kas ağrısına eşlik edebilir. Aralık 2010'da “Klinik Uyku Tıbbı Dergisi” nde yayınlanan bir örnek olayda, aşırı gündüz uykululuğunun olası bir nedeni olarak D vitamini eksikliğine işaret ediliyor. Bununla birlikte, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır, ancak, bu durum için düşük D vitamini için düzenli tarama yapılmasının önerilmesi gerektiğinden, yazar yazar D.E. McCarty.