Çinko, vücudun sağlıklı kalması için gerekli olan önemli bir metaldir. Besin, bağışıklık sistemine yardımcı olur, protein ve DNA üretmeye yardımcı olur ve uygun yara iyileşmesi için önemlidir. İnsanlar mineralle ve ek formda yiyecekler yemekten çinko alıyor. Çinko içeren yiyecekler arasında kırmızı et, peynir, kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, tofu ve yeşil fasulye bulunur. Çinko eksikliği riski taşıyan insanlar arasında alkolikler, hamile kadınlar, böbrek veya karaciğer hastalığı olan insanlar ve Crohn hastalığı gibi iltihaplı bağırsak hastalıklarından muzdarip olanlar bulunmaktadır.
Çinko Eksikliği Belirtileri
Çinko eksikliği geliştirmek yaygın değildir Diyet Takviyeleri Ofisine göre, Kuzey Amerika'da yaşayan bireyler için. Çinko eksikliğinin belirtileri arasında kilo kaybı, iyileşmenin azalması, saç dökülmesi, tat ve koku duyusunun azalması, bulantı ve kusma, yavaş büyüme ve düşük insülin seviyeleri bulunur. Yavaşça iyileşen ciltte yaralar oluşabilir. Çatlak bir dil çinko eksikliğinin yaygın bir belirtisi değildir.
Ek Ağız Semptomları
Çinko eksikliği yaygın olarak çatlamış bir dil neden olmasa da, ek ağız semptomlarına neden olabilir. Yanan ağız sendromundan muzdarip insanlar da düşük çinko seviyelerine sahip olabilir. Takviye alarak çinko seviyelerinin arttırılması, yanan ağız sendromunun semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Tedavi
Çinko diyetinin alımının arttırılması veya mineralin tamamlayıcı kaynaklarının alınması, çinko eksikliğinin tedavisine yardımcı olabilir ve bunlarla ilişkili herhangi bir ağız semptomunun azaltılmasına yardımcı olabilir. kondisyon. Maryland Tıp Merkezi'ne göre önerilen diyet çinko alımı yetişkin kadınlarda 8 mg, yetişkin erkeklerde 11 mg'dır. Eksikliği tedavi Merck Manuals Online Tıp Kütüphanesine göre, semptomlar duruncaya kadar günde 14 ila 120 mg çinko almaktan ibarettir.
Dil Sorunlarının Olası Sebepleri
Bazı tıbbi durumlar oral problemlere neden olabilir örneğin, bir yara veya çatlamış dil gibi. Kawasaki hastalığı adı verilen bir durum kırmızı, şişmiş bir dile ve kuru, çatlamış dudaklara neden olabilir. Bir virüs, dil üzerinde ayrıca yara yaraları olarak da adlandırılan küçük beyaz veya sarı yaralara neden olabilir. Bir ilaca, yiyeceğe veya ortamdaki bir şeye alerjik bir reaksiyon verir ve kırmızı, şişmiş bir dile neden olabilir. Pamukçuk adı verilen oral bir mantar enfeksiyonu, dil üzerinde kanayan ve kazıdığında ağrılı olan beyaz lekelere neden olabilir. Family Doctor.org 'a göre oral liken planus denilen enflamatuar bir durum, dilin yanında kırmızı açık yaralara neden olabilir, ancak uygun oral hijyen, alkolü ve sigarayı bırakma ile ortadan kalkabilir.
, , ] ]