Potasyum sitrat tozu metabolik asidoz denilen bir durumu tedavi etmek için kullanılır. UpToDate tıbbi referansında açıklandığı gibi, metabolik asidozda kan, biri böbrek hasarı olan birkaç nedenden biri için daha asidik hale gelir. Bir hap olarak, potasyum sitrat böbrek taşlarını önlemek veya tedavi etmek için kullanılır. Hem hap hem de toz form idrardaki asit miktarını azaltmak için veya başka bir deyişle idrarın pH değerini arttırmak için kullanılabilir. Bazı hastalar toz formunun birkaç olası avantajını bulabilirler.
Kolayca Alınır
Disfaji, yutmanın zor olduğu tıbbi bir terimdir. Disfaji, Ulusal Sağlık Enstitüleri web sitesi tarafından açıklandığı gibi MedlinePlus, yemek borusundaki tıkanmalardan enfeksiyona ve nörolojik hastalığa kadar birçok nedenden kaynaklanabilir. Bazı hastalar herhangi bir yiyecek veya içecek türünü tolere edemeyebilir. Diğerleri katı gıdaların sorunlu olmasına rağmen sıvıların olmadığını fark edebilir. Bu hastalar, toz halindeki potasyum sitrat formunu kullanmaktan fayda görebilirler, çünkü yutulması zor bir hap yoktur - sadece bir paket tozun su içinde çözülmesiyle elde edilen bir sıvıdır. Bu spesifik hasta popülasyonu için, yutma ile ilişkili rahatsızlığı en aza indirme yeteneği, potasyum sitrat haplarına kıyasla potasyum sitrat tozunun kesin bir avantajıdır.
Besleme Tüplerinde Kolayca Kullanılan
kişi normal bir şekilde yemek yiyemeyebilir ve bir besleme tüpü ile beslenebilir; benzer şekilde, çeşitli besleme tüpleri mevcuttur. Amerikan Enteral ve Parenteral Beslenme Derneği tarafından açıklandığı gibi, burun ve mideye geçebilen, ağız ve yemek borusundan atlanan bir besleme tüpüne nazoenteral veya nazogastrik tüp denir. Bazı tüpler doğrudan mideye veya bağırsaklara gider - bunlara sırasıyla gastrostomi veya jejunostomi tüpleri denir. Tüple beslenen hastalar için, hap formundan farklı olarak potasyum sitrat tozu karıştırılabilir ve doğrudan tüpe yerleştirilebilir. Hap formunun önce ezilmesi gerekirdi; bu, olması gerektiği şekilde değildir ve bu, muhtemelen etkinliğini değiştirebilir. Bu nedenle, eğer tüp beslenen bir hasta toz potasyum sitrattan faydalanabilirse, bu formu kullanması tercih edilir.
Daha Az Potansiyel Yan Etkileri Var
Potasyum sitrat alma seçeneklerini göz önüne alarak Bir toz veya bir hap olarak, birincil düşünce elbette alındığı temel tıbbi durum olmalıdır. Bununla birlikte, bir hastanın durumu her iki seçeneğin de kullanılabileceği şekilde ise, potasyum sitratın toz halindeki bir başka olası avantajı, daha az olumsuz etkiyle ilişkili olmasıdır. UpToDate'den temin edilebilen hasta bilgisinde, toz halindeki potasyum sitratın yan etkileri arasında diyare ve anormal derecede yüksek potasyum bulunur. Yüksek potasyum veya hiperkaleminin belirtileri arasında halsizlik, baş dönmesi veya baş dönmesi hissi ve uyuşukluk ve karıncalanma gibi garip duyumların gelişimi sayılabilir. Bununla birlikte, hiperkalemi ve diyarenin yanı sıra potasyum sitratın tablet formunda listelenen yan etkiler mide bulantısı, şişkinlik, karın ağrısı ve kusmayı içerir. Doktorlar için UpToDate bilgisi, bu ilacı kullanırken hastaların yüzde 10'una kadar nefes darlığı yaşayabileceğini ekler. Toz haline getirilmiş potasyum sitrat ile ilişkili daha az yan etki potansiyeli bu nedenle mümkünse bu formülasyonu kullanmanın başka bir avantajıdır.