Probiyotikler, sindirim sisteminde bulunanlara benzeyen, zararlı olmayan, canlı mikroorganizmalar içeren ve bunları alan kişiye sağlık yararları sağlayan bir besin takviyesidir. Takviyelerinde, çoğu Lactobacillus ve Bifidobacteria kaynaklı bakteri türleri içeren birçok farklı probiyotik organizma bulunur. Probiyotiklerin sindirim ve bağışıklık sistemine bir miktar fayda sağladığı düşünülmektedir. Genellikle bir antibiyotik tedavisi sonrasında kullanılırlar. Ancak, etkinliklerini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Bazı problemler kullanımları ile de ilişkilidir.
Alerjik Reaksiyon
Probiyotiklerin bunu alan bazı insanlar için alerjik reaksiyona neden olması mümkündür. Alerjik reaksiyonun belirtileri, kurdeşen, kaşıntı, hırıltı, nefes almada zorluk ve yüz ve boğazda şişlik içerir. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi, anafilaksi denilen şiddetli bir alerjik reaksiyon vakası bildirmektedir. Anafilaksi tüm vücudu etkiler ve acil tıbbi müdahale gerektiren hayatı tehdit edici bir durumdur. Anafilaksi belirtileri zihinsel karışıklık, konuşma bozukluğu, karın ağrısı, bulantı, ishal, düzensiz kalp atışı ve bilinç kaybı ve ölüm kaybıdır.
Aşırı Drenaj Sendromu
Probiyotiklerin sindirim sistemine ilk girdiği zaman, farklı bakteri kolonilerinden oluştuğu düşünülmektedir. Belirtiler arasında ishal, gaz, şişkinlik, baş ağrısı, kabızlık ve muhtemelen dehidrasyon bulunur. Belirtiler birkaç gün devam edebilir. Probiyotik alırken, takviyeyi yavaşça artan dozajlara sokarak, dışkı yumuşatıcı alarak, diyetteki lif miktarını artırarak ve bol miktarda su içerek aşırı drenaj sendromu geliştirme şansını azaltabilir.
Enfeksiyon Riski
Probiyotikler, organ naklinden sonra HIV /AIDS, kemoterapi ve immüno-baskılayıcı ilaç tedavisi gibi zayıflamış veya baskılanmış bir bağışıklık sistemine neden olan rahatsızlıkları olan kişiler tarafından dikkatli kullanılmalıdır. Probiyotiklerdeki bakteriler aslında antibiyotiklerle tedavi gerektiren üst üste gelen bir enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir. Kalbinde yapay kapakçığı olanlar, nadir bir kalp enfeksiyonu geliştirme riski nedeniyle sadece hekimin gözetimi altında probiyotik almalıdırlar.
Ürün Güvenilirliği
Probiyotikler FDA tarafından diyet takviyesi olarak sınıflandırılırlar. etkinlik, dozaj ve güvenlik için düzenlenmemiştir. Probiyotik bir ek satın alırken, saygın bir üreticiden, sağlık gıda mağazasından veya beslenme dükkanından birini seçin. Standartlar belirlenmemiş olduğundan, kullanılan organizmaların miktarı ve türü de dahil olmak üzere farklı markaların içeriğinde büyük bir değişkenlik vardır. Canlı mikroorganizmaların raftan bağırsaklardan geçmelerine kadar bozulmadan kalmaları da sorun olabilir: AltMD, 25 süt ürünü ve 13 toz takviyesinde yapılan bir çalışmanın sadece yüzde 33'ünün canlı organizmalar içerdiğini ve sadece yüzde 13'ünün etiketinde listelenen tüm organizmaları içerdiğini bildirmiştir. .
, , ] ]