Zerdeçal, birçok farklı mutfakta kullanılan, dünya çapında popüler bir baharattır. Parlak sarı renginden dolayı boya olarak da kullanılır. Zerdeçal, geleneksel Hint kutlamaları sırasında kumaşlarda ve vücut boyası olarak kullanılır. Bir baharat olarak, zerdeçal hardal, tereyağı ve köri bulunur. Baharat oluşumunda zencefili andırır. Ticari olarak temin edilebilen öğütülmüş zerdeçal, bitkinin "rizomundan" gelir.
Biyoloji
Bir "rizom" bir bitkinin köküne benzeyen bir yeraltı sapıdır. Genellikle yatay olarak büyür ve birçok yöne ayrılır. Zerdeçal baharat ve boya bitkinin bu bölümünden işlenir. Orijinal formundaki çiğ zerdeçal, teknik olarak da rizomlu bir baharat olan zencefil köküne çok benzer.
rizom. Bitkinin bu kısmı kaynatılır, kurutulur. Sonra, köksap ince bir baharata öğütülür. Topraklamadan kısa bir süre sonra en güçlü durumdadır. Zamanla baharat lezzetini kaybeder.
Color
Zerdeçal köksapı koyu turuncu renktedir. Bir baharata işlendikten sonra, toz renkli olarak biraz daha parlaktır. Ancak, gıdalara eklendiğinde zerdeçal seyreltilir ve parlak sarı renkte görünür. Hardal ve tereyağının karakteristik parlak sarı rengini verir ve sarı köri sosunda ana maddedir. Sarı pirinç genellikle zerdeçal veya başka zerdeçal ve safran karışımı ile yapılır.
Mutfak dışı kullanım
Zerdeçalın sert sarı renklendirme gücü bazen kumaşları renklendirmek için kullanılır. pamuk, yün ve ipek gibi. Hint sari bornozları, parlak ve yaratıcı kıyafetler üretmek için kullanılan zerdeçal boya örneğidir. Ek olarak, zerdeçal tozu ve sudan bir macun yapılabilir. Holi gibi geleneksel Hint kutlamalarında, macun doğrudan cilde vücut süsü olarak uygulanır.
Tıbbi Özellikleri
Zerdeçal, binlerce yıldır hem Çin hem de Hint tıbbında birçok tedavi için kullanılmıştır. Sindirim sorunları, kemik ve eklem ağrıları ve karaciğer rahatsızlıkları dahil olmak üzere yaygın durumlar. Daha yakın bir zamanda, Western araştırması, zerdeçalın ana maddesi olan curcumin'in antioksidan ve antienflamatuar özelliklerine baktı. Bu bileşik, zerdeçalın parlak renginden sorumludur. Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH), kurkumin laboratuarlarında yapılan çalışmaların, kanser tedavisinde potansiyel faydaların bazı kanıtlarını gösterdiğini belirtmektedir. Bununla birlikte, insan vücudundaki etkilerini belirlemek için daha fazla klinik çalışma gereklidir.