|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Kafein ve Kas Kurtarma

Yaygın olarak tüketilen bir uyarıcı olan kafeinin, uyanıklığı arttırdığı ve artan kalp atış hızı ve kan basıncı dahil olmak üzere çeşitli başka fizyolojik etkiler yarattığı bilinmektedir. İşyerinde kafeinin bir kısmı üretkenliği artırdığı ve sporda olduğu düşünülürken, atletik yarışmalarda yasal olan kafein, performansı artırma ve toparlanma süresini azaltma potansiyeli açısından bazı araştırmaların konusu olmuştur.

Mart 2010 "Uluslararası Spor Fizyolojisi ve Performansı Dergisi" nde yayımlanan bir Brezilya çalışmasına göre, kafein, egzersizin sebep olduğu kas hasarının zararlı etkilerine katkıda bulunmadı. Çalışmada, antrenman öncesi futbol oyuncularına kilogram başına 4,5 mg kafein verildi. Enzimlerin seviyeleri kreatin kinaz ve laktat dehidrojenaz, kas metabolizması seviyelerinin belirteçleri, egzersizden sonra, kafein almayan kontrol grubundan önemli ölçüde farklı değildi. Ek olarak, bir stres tepkisi gösteren beyaz kan hücrelerinin seviyeleri, kafein grubunda yükselmedi.

Gelişmiş Performans

Avustralya'daki bir araştırmaya göre, kafein tüketimi hem aynı gün hem de ertesi gün atletik performansı artırdı Aralık 2010'da yayınlanan "Spor Hekimliği ve Fiziksel Uygunluk Dergisi". Sporcular, altı 20 metrelik sprint altı setten oluşan egzersiz seanslarından önce vücut ağırlığının kilogramı başına 6 mg tüketmişlerdir. Tekrarlanan sürat kabiliyeti, reaktif çeviklik süresi, uyku ve ertesi gün egzersiz performansı ölçüldü. Kafein grubu her iki günde de tekrarlanan sprint kabiliyeti gelişti. İkinci gündeki performans artışı, kafeinin toparlanmayı artırıcı bir etkisi olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, reaktif çeviklik süresi ve uykunun etkilenmediğini belirtti.

Sinir-Yorgunluk İyileşmesi

Ocak 2010'da yayınlanan bir Norveç çalışmasında, kafein için sinir yorgunluğu iyileşmesine hiçbir fayda bulunmadığını "Avrupa Dergisi Uygulamalı Fizyoloji. " Çalışma katılımcıları, baldır kaslarının kasılmasını içeren bir egzersizden önce kilogram başına 6 mg, her biri için 5 saniye dinlenerek 25 saniye boyunca yedi maksimum kasılma ile baldır kaslarının kasılmasını içeren bir egzersiz yapmıştı. Elektromiyografi kas fonksiyonu ve maksimum performans, katılımcıların yapabilecekleri maksimum kas kasılma derecesi ile değerlendirildiğinde, kafein ve kontrol grupları arasında anlamlı bir farklılık göstermedi.

Kas Elyafları

Tekli kas Amerika Birleşik Devletleri'nde, Mayıs 2009 “Amerikan Düzenleyici, Bütünleyici ve Karşılaştırmalı Fizyoloji Dergisi” nde yayınlanan kurbağa kas lifi üzerine yapılan bir çalışmada, güç çıktısında, yorgunluk süresinde, kalsiyum seviyelerinde veya gevşeme süresinde kafeinden herhangi bir etki göstermedi. Araştırmacılar, kafeinin herhangi bir spor performansı etkisinin, kafeinin kas lifi üzerindeki etkileri ile ilişkili olmadığı sonucuna varmıştır.

Karbonhidrat-Kafein Etkisi

Kafeinle alınan karbonhidrat glikojen seviyesini arttırır - glikozun depolama şekli - - bir Avustralya çalışmasına göre, Temmuz 2008'de yayınlanan "Uygulamalı Fizyoloji Dergisi". Gönüllüler, tüketime bir egzersiz seansı sonrasında kilogram vücut ağırlığı başına 4 g karbonhidrat ve kilogram vücut ağırlığı başına 8 mg kafein içeren bir öğün tüketmişlerdir. 4 saatlik bir toparlanma sonrasında, karbonhidrat-artı-kafein grubunun glikojen seviyesi, kafein içermeyen bir karbonhidrat unu tüketen gruptan% 66 daha yüksekti.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]