|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Kan Şekeri Artıran Meyveler

Meyveler, çoğu yiyecek gibi, kan şekerinizi artırabilecek karbonhidratlar içerir. Bununla birlikte, meyve aynı zamanda sağlıklı bir vitamin ve minerallerin yanı sıra dengeli bir beslenmenin parçası olan lif bolluğunu da taşır. Meyvelerin sağladığı faydaların yanı sıra hangi meyvelerin kan şekerinizi büyük ölçüde artırabileceğini anlamak, kan şekeri kontrolünün sağlanmasının bir parçasıdır.

Meyvelerdeki Şekerler

Meyvelerin çoğu şeker fruktozunu içerir. Fruktoz, tek bir şeker molekülünden ve doğada bulunan en yaygın şekerlerden biri olan monosakkarit adı verilen bir karbonhidrat türüdür. Meyvelerin çoğu ayrıca, sindirilemeyen ancak birçok sağlık yararı olan lif, başka bir karbonhidrat veya polisakarit içerir. Meyveler ayrıca çözünür bir lif olan pektin ve çözünmeyen bir lif olan selüloz içerir.

Meyvelerin Glisemik İndeksi

Meyveler karbonhidrat içerdiğinden çoğu meyve kan şekerinizi artıracaktır. Ancak, bazıları onu diğerlerinden daha fazla etkileyebilir. Bir gıdanın kan şekeri üzerindeki etkisini belirlemenin iyi bir yolu, glisemik indeksini bilmek. Glisemik indeks, kan şekeri değerinizi ne kadar çabuk ve şiddetli bir şekilde artıracağını gösteren gıdalara verilen bir derecelendirmedir. Ölçek sıfır ila 100 arasında değişmektedir; glisemik indeksli bir yiyeceğin puanı ne kadar yüksek olursa kan şekeri de o kadar yüksek ve hızlı olacaktır. Bir besin 0 ile 55 arasında ise, düşük glisemik bir besin olarak kabul edilir. 56 ila 69 arasında, orta derecede glisemik bir besin olarak kabul edilir ve 70 ila 100 arasında, yüksek glisemik bir gıdadır. Glisemik yük, bir gıdanın, lif de dahil olmak üzere tüm karbonhidrat formlarının içeriğine bağlı olarak glisemik indeksini dikkate alan kan şekeri üzerindeki etkisinin bir başka ölçüsüdür. Örneğin karpuz, yüksek glisemik indekse sahiptir, ancak düşük glisemik yüke sahiptir çünkü yavaş yavaş kan şekeri yükseltir. Orta derecede glisemik etkiye sahip olan meyveler arasında muz, ananas ve kuru üzüm bulunur. Düşük glisemik meyveler elma, portakal, mango ve greyfurttur.

Karbonhidrat ve Meyve

"Cecil Tıp Temelleri" ne göre, şeker hastaları karbonhidrat alımlarını öğün başına 15 g ile sınırlamalıdır. Bu, 1/2 bardak dondurulmuş meyveye, 3/4 ila 1 fincan kavun veya meyveye ve 1/3 ila 1/2 fincan meyve suyuna eşittir. Kuru üzüm veya vişne gibi kuru meyveler sadece 2 yemek kaşığı içinde 25 g karbonhidrat içerebilir.

Meyvenin Faydaları

Meyvenin lif içeriği, meyveli şekerin kanınız üzerindeki etkisini sınırlamada yardımcı olabilir. glikoz. Bir gıda ile lif yemek glisemik etkisini azaltır. Yüksek glisemik indeks, kan glikozunda bir artış anlamına gelirken, düşük glisemik indeksli yiyecekler, uzun bir süre boyunca orta derecede bir artışa neden olur. Lif, yiyeceklerin sindirimini yavaşlatır ve aynı zamanda şeker emilimini bir kerede engeller. Bu birleşik faktörler, kan şekerinde önemli bir süre boyunca orta derecede bir artışa neden olur. Buna ek olarak, meyve bir dizi vitamin ve mineral sunar, bu yüzden çok fazla şeker içerdiğini düşündüğünüz için meyve alımınızı atlamayın.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır