Elektrolitler vücutta çeşitli fonksiyonlara hizmet eden elektrik yüklü moleküllerdir. Potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi bazı yaygın elektrolitler, sinir iletimi, kas kasılması ve kalp ritminde önemli roller oynar. Elektrolit seviyeleri, vücudun sıvı dengesinin korunmasında da önemlidir. Çeşitli koşullar elektrolit dengesizliklerine neden olabilir.
Böbrek Hastalığı
Böbrekler, uygun sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasında en çok rol oynayan organlardır. "Merck Tıbbi Bilgi El Kitabı" na göre, böbrekler kandan elektrolitleri süzerek bu moleküllerin fazlalık seviyelerini atarlar ve ihtiyaç duyulan diğerlerini tekrar emerler. Böbrekler ayrıca herhangi bir fazla sıvıyı da salgılarlar. Enfeksiyon, iltihaplanma veya travma nedeniyle oluşabilecek böbrek hasarı, bu organların kandaki uygun elektrolit konsantrasyonunu sürdürmesini önler. Bu, çok yüksek veya çok düşük elektrolit seviyelerinde ciddi tıbbi sorunlara neden olabilir.
Dehidrasyon
Dehidrasyon, elektrolit seviyelerini etkileyebilir. Sodyum seviyesi, özellikle de olumsuz etkilenebilir. Gastroenterit veya mide gribi, vücutta bu elektrolitten çok fazla şey kaybettiğinde dehidratasyona ve hiponatremiye veya kandaki düşük sodyum seviyelerine yol açabilir. Azalan sıvı alımı, bu elektrolit konsantrasyonu su yokluğunda arttıkça susuz kalmaya ve yüksek sodyum seviyelerine neden olabilir. Isıya maruz kalma ve yüksek sıcaklık nedeniyle oluşan su kaybı, ter yoluyla kaybolan elektrolit seviyelerini azaltabilir.
Adrenal Problemleri
Her böbreğin üzerinde yer alan bir çift üçgen şeklinde bez adrenal, ilgili hormonları salgılar. Vücudun strese cevabı, cinsel gelişim ve sıvı dengesi. Elektrolit dengesinde rol oynayan ana adrenal hormon aldosterondur. Lab Tests Online'a göre, aldosteron böbrekleri sodyum ve salgılayan potasyum tutmaları için uyarır. Yüksek aldosteron seviyeleri, yüksek seviyelerde sodyum ve idrarda potasyum kaybının artmasına neden olabilir. Addison'ın aldosteron üretimine neden olmayan hastalığı gibi durumlar düşük sodyum ve yüksek potasyum seviyelerine neden olabilir.
İlaçlar
Bazı ilaçlar elektrolit seviyelerini etkileyebilir. Yüksek tansiyonu kontrol etmek için kullanılan diüretikler, idrarda sodyum ve su atılımını artırarak çalışır. MayoClinic.com'a göre, bazı diüretikler kan dolaşımındaki potasyum seviyesini de azaltabilir. Bu kabızlık, kas krampları, zayıflık ve anormal kalp ritimleri veya aritmi neden olabilir. Öksürük ilaçları, oral kontraseptifler ve steroidler gibi diğer ilaçlar, sodyum seviyelerini etkileyebilir. Çok miktarda belirli antasitlerin alınması klorür seviyelerini etkileyebilir.
, , ] ]