Dalış, aşırı susuzluğun tıbbi terimidir. Aşırı sıvı kaybına neden olan ve vücudu su tüketen bırakan tetiği aşırı susuz bırakan durumlar. Vücut suyu aşırı idrara çıkma, kusma, ishal, terleme ve vücut sıcaklığının artması nedeniyle kaybedilebilir. Çeşitli durumlar toplam vücut su açığına ve aşırı susuzluğa neden olabilir.
Kontrolsüz Diabetes Mellitus
Diabetes mellitus, ilaçla kontrol edilmediğinde anormal derecede yüksek kan şekeri seviyelerine neden olur. Normal olarak, böbrekler kan şekeri korur ve idrarla atılmaz. Bununla birlikte, kan şekeri anormal derecede yüksek olduğunda, böbrekler şeker aşırı yükünü kaldıramazlar. Bu durumda, şeker aşırı miktarda vücut suyu alarak idrarın içine dökülür. Vücut aşırı susuzluğa neden olan su tükenmesi durumunda bırakılır. Kilo kaybı ve açlıkla birlikte aşırı susuzluk ve idrara çıkma, tanı konmamış tip 1 diabetes mellitusun klasik belirtileridir. Juvenil Diyabet Araştırma Vakfı, ABD’de yılda 15.000’den fazla çocuğa tip 1 diyabet tanısı konduğunu bildirdi
Diabetes Insipidus
Böbrekler, vücutta su dengesini kontrol eden, mevcut olduğunda fazla su salgılayan işçilerdir ve Vücut seviyesi düşük olduğunda su tasarrufu. Böbreklerin işi yapmasına rağmen, su dengesinin düzenlenmesi beyindeki küçük bir bez olan hipotalamus tarafından kontrol edilir. Hipotalamus, suyun korunmasına neden olan böbreklerde etkili olan antidiüretik hormonu salgılar. Diabetes insipidus ile antidiüretik hormon yeterli miktarda üretilmez veya böbrek buna cevap vermez. Her iki durumda da, böbrekler kronik, aşırı susuzluğa neden olarak aşırı miktarda su salgılarlar. Hipotalamusun yeterli antidiüretik hormon üretememesi nadir görülen bir durumdur. Dr. Ball ve Dr. Bayliss, “Nöroendokrinoloji, Hipotalamus ve Hipofiz” başlıklı metinde, hipotalamik diyabet insipidusun prevalansının her 25.000 kişiden yaklaşık biri olduğunu bildirmektedir. vücut su kaybı, dehidratasyon denilen bir durum. Gıda zehirlenmesi ve diğer ishal hastalıkları, sıcak bitkinliği, yanma ve yüksek ateşe neden olan enfeksiyonlar bunlara örnek olarak verilebilir. Toplam vücut suyu azaldıkça ağız kuruluğu, halsizlik, baş dönmesi, kafa karışıklığı ve aşırı susuzluk gibi semptomlar ortaya çıkar. Orta ila şiddetli dehidrasyonda, bulantı ve kusma karmaşık sıvı replasmanına neden olabilir. Sıvılar ağız yoluyla alınamıyorsa, intravenöz sıvılar gerekebilir. Şiddetli dehidrasyon hayatı tehdit edici olabilir. Sabin Aşı Enstitüsü, çocuklarda diyare ile ilişkili ölümlerin en sık nedeni olan rotavirüs dünyasında yılda 500.000'den fazla çocuğun öldüğünü bildirmektedir. Toplam vücut suyunda büyük kayıplar ve bunun sonucunda meydana gelen dehidrasyon, başlıca ölüm nedenidir.
, , ] ]