Ayrıca dermatit olarak da bilinen egzama, kırmızı, şişmiş ve kaşıntılı cilde neden olan farklı cilt şişmeleri için kullanılan bir terimdir. Aynı zamanda dost bakteriler ve faydalı bakteriler olarak da bilinen probiyotikler, ince bağırsaklarda ve vajinada yaşar. Probiyotikler kapsüller, sıvı, tabletler, fitiller ve canlı yoğurt gibi yiyecekler halinde bulunur. Probiyotikler, egzama gibi bazı sağlık durumları için faydalı olabilir, ancak probiyotik almadan önce her zaman bir sağlık uzmanına danışın.
Maryland Üniversitesi'ne göre, 15 milyondan fazla Amerikalı egzama muzdarip. Alerjiye benzer bir aşırı duyarlılık reaksiyonu egzamadan sorumludur. Bu reaksiyon ciltte uzun süreli iltihaplanma ve durumun semptomlarına yol açar. Egzama hastalarında sıklıkla ailede alerji öyküsü vardır ve çoğu da saman nezlesi ve astım hastasıdır. Egzama bebeklerde ve çocuklarda en yaygın olanıdır. Soğuk algınlığı, kuru cilt, stres, çok sıcak veya çok soğuk hissetme gibi durumlar ve polen, küf, hayvanlar veya toz akarlarına alerjiler egzama semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Tipik egzama semptomları arasında tıkanma ve kabarma kabarcıkları, kulak kanaması veya akıntısı, kalınlaşmış cilt bölgeleri ve cildin ham bölgelerinin çizilmesinden oluşabilir. “Klinik ve Deneysel Alerji” dergisinin 2000 sayısında yayınlanan bir çalışmada, 27'sinin tamamı yalnızca anne sütüyle beslenmişti, hiçbir zaman bebek maması olmuyordu ve yaşları 4,6 aydı. İki ay boyunca her gün bir probiyotik takviyenin uygulanmasından sonra ciltlerine gelen iyileşme araştırmacıların, probiyotiklerin çocukluk egzaması için yararlı olabileceği sonucuna varmıştır.
Egzamalı Çocuklar
“Alerji, Astım ve İmmunoloji Annals” dergisinin 2010 sayısında yayınlanan bir çalışmada iki ila 10 yaş arası 88 çocuk. Takım, 12 hafta boyunca her gün probiyotik takviyesi almanın egzama semptomlarını anlamlı derecede iyileştirdiğini buldu.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
MedlinePlus'a göre, AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi zayıflamış hastalarda probiyotik bakteriler çok iyi büyüyebilir. Her ne kadar probiyotik takviyeleri, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde nadiren hastalığa neden olmuş olsa da, MedlinePlus, bu sizin durumunuzsa, bir probiyotik takviyesi almadan önce bir sağlık uzmanına danışmanız gerektiğini önerir. MedlinePlus ayrıca kısa bağırsak sendromlu hastaların probiyotik kullanmadan önce doktora başvurmalarını önermektedir, çünkü laktobasil enfeksiyonları gelişmesi daha olasıdır.