Kaslar:
İskelet kasları:Merkezi sinir sistemi iskelet kasına bir sinyal gönderdiğinde kasılır ve harekete neden olur. Örneğin kolunuzu hareket ettirmeye karar verdiğinizde beyindeki sinir hücreleri, koldaki ilgili iskelet kaslarına sinyaller göndererek kasılmalarını ve istenilen hareketi yapmalarını sağlar.
Düz kaslar:Organların ve kan damarlarının duvarlarında bulunan düz kaslar da merkezi sinir sisteminden sinyaller alır. Kasılmaları veya gevşemeleri çeşitli organların işleyişini etkiler. Örneğin, kan damarlarındaki düz kasların kasılması kan akışını düzenleyebilirken, sindirim sistemindeki kasılmaları gıdanın sindirim sistemi boyunca ilerlemesine yardımcı olabilir.
Kalp kasları:Yalnızca kalpte bulunan kalp kasları, kalp atışını kontrol etmek için sinir sisteminden sinyaller alır. Ritmik olarak kasılıp gevşeyerek kanın tüm vücuda pompalanmasını sağlarlar.
Bezler:
Endokrin bezleri:Endokrin bezleri hormonları doğrudan kan dolaşımına salgılar. Sinir sistemi tarafından uyarıldığında bu bezler vücutta dolaşan ve çeşitli hedef dokuları etkileyen spesifik hormonları salgılar. Örneğin, pankreastan insülin salınımı sinir sistemi tarafından uyarılarak vücuttaki glikoz metabolizmasını etkiler.
Ekzokrin bezleri:Ekzokrin bezleri, maddeleri kanallar veya tüpler aracılığıyla belirli yerlere salgılar. Sinir sistemi tarafından uyarıldığında ekzokrin bezleri ter, tükürük, mukus veya sindirim enzimleri gibi salgılar salgılar. Bu salgılar sıcaklığın düzenlenmesi, yağlama, sindirim ve patojenlere karşı koruma gibi çeşitli vücut fonksiyonlarına yardımcı olur.
Bu nedenle kaslar ve bezler, merkezi sinir sisteminden gelen sinyallere yanıt veren ve hareket, hormon salınımı veya madde salgılanması şeklinde uygun yanıtlar üreten önemli efektörlerdir.