|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | diyet Beslenme | sağlıklı Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Günde ne kadar yağlı yiyecek yemelisiniz?

Her gün yemeniz gereken yağlı yiyeceklerin miktarı, toplam kalori alımınız, yaşınız, aktivite düzeyiniz ve genel sağlığınız gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Genel olarak yetişkinlerin günlük toplam kalorilerinin %20-35'inden fazlasını yağdan almamaları önerilir. Bu, eğer 2000 kalorilik bir diyet yapıyorsanız, günde 400-700 kaloriden fazla yağ tüketmemeyi hedeflemeniz gerektiği anlamına gelir.

İşte farklı yağ türlerinin bir dökümü ve her gün her birinden ne kadar yemeyi hedeflemeniz gerektiği:

* Doymuş yağlar: Doymuş yağları günlük toplam kalorinizin %10'undan fazla olmayacak şekilde sınırlayın. Doymuş yağlar kırmızı et, kümes hayvanları, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Ayrıca hindistancevizi yağı ve palmiye yağı gibi bazı bitkisel bazlı yağlarda da bulunurlar.

* Sağlıksız tekli doymamış yağlar: Sağlıksız tekli doymamış yağları, toplam günlük kalorinizin %10'undan fazla olmayacak şekilde sınırlayın. Sağlıksız tekli doymamış yağlar cips, kraker ve kurabiye gibi işlenmiş gıdalarda bulunur. Ayrıca mısır yağı ve soya fasulyesi yağı gibi bazı bitkisel yağlarda da bulunurlar.

* Sağlıksız çoklu doymamış yağlar: Sağlıksız çoklu doymamış yağları, toplam günlük kalorinizin %10'undan fazla olmayacak şekilde sınırlayın. Sağlıksız çoklu doymamış yağlar, patates kızartması ve kızarmış tavuk gibi kızarmış yiyeceklerde bulunur. Ayrıca aspir yağı ve ayçiçek yağı gibi bazı bitkisel yağlarda da bulunurlar.

* Sağlıklı tekli doymamış yağlar: Sağlıklı tekli doymamış yağları ölçülü olarak tüketin. Sağlıklı tekli doymamış yağlar zeytinyağı, avokado yağı, kanola yağı, fındık ve tohumlarda bulunur.

* Sağlıklı çoklu doymamış yağlar: Sağlıklı çoklu doymamış yağları ölçülü olarak tüketin. Sağlıklı çoklu doymamış yağlar somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklarda bulunur. Ayrıca fındık, tohum ve keten tohumu yağı ve ceviz yağı gibi bitki bazlı yağlarda da bulunurlar.

Tüm yağların eşit yaratılmadığına dikkat etmek önemlidir. Doymuş ve trans yağlar gibi bazı yağlar sağlığınıza zararlıyken, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar gibi diğerleri faydalıdır. Sağlıklı yağlar tüketmeye ve sağlıksız yağ alımınızı sınırlamaya odaklanmak önemlidir.

Yediğiniz yağ türleri konusunda nasıl sağlıklı seçimler yapacağınızdan emin değilseniz doktorunuzla veya kayıtlı bir diyetisyenle konuşun. Bireysel ihtiyaçlarınızı karşılayan sağlıklı bir beslenme planı oluşturmanıza yardımcı olabilirler.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]