Diz ameliyatı, herhangi bir hastanın yaşamında önemli bir kilometre taşıdır. Basit artroskopik bir işlem veya büyük bir açık cerrahi olmasına rağmen, diz eklemi son derece hassastır ve normal işlevini yeniden kazanmak için rehabilitasyona ve tedaviye ihtiyaç duyacaktır. Bu süre zarfında, vücudun diğer bölümlerinde ağrı veya sertlik görülmesi nadir değildir. İyileşen diz hastalarının çoğunu rahatsız eden şikayetlerden biri kalça ağrısıdır. Diz eklemi vücudun ağırlığını çok fazla desteklediğinden ve düzgün işlev ve esneklik için çok önemli olduğu için, tehlikeye girdiğinde vücudun diğer bölgelerinde fazla mesai yapmak zorunda kalır.
İşlev
İşlev diz insan vücudunda en karmaşık biridir. Diz en büyük eklemdir ve başka hiçbir şeye benzemez. Bir dizi tendon, ligament ve kas esas olarak eklemi bir arada tutarken, diz kapağı veya patella, bu koruyucu doku halkası içinde yüzer ve üst ve alt bacak kasları arasında kaldıraç için dayanak görevi görür. Bu dokuların yumuşak yapısı nedeniyle göreceli kararsızlığı nedeniyle, diz yaralanma ve hasar için ünlüdür. Aktif olan, özellikle sporcu olan herkes, yaşamlarının bir noktasında dizlerini incitmek için yüksek risk altındadır. Bu olduğunda, en iyi bakım ve rehabilitasyona rağmen ameliyat gerekebilir. Bu durumda, diz için ana destek sistemi olan kuadriseps kası "kapanıyor". Dörtlüyü tekrar devreye sokmak için geniş bir rehabilitasyon gerekir ve bu süre zarfında yürüme stresi ve diğer aktiviteler, kalça onlardan biri olarak vücudun diğer bölgelerine kaydırılır.
Etkileri
Diz, genellikle olduğu gibi vücudun ağırlığını taşımadığında, yürüme, durma, oturma ve bükülme stresi değiştirilir. Kötü dizle aynı tarafta, üst üst incik kemiğine ve onunla birlikte çalışan kaslara doğru kayma olacaktır. Bu, incinme sırasında ve bacağın iç kısmında ve diz kapağında ağrıya neden olabilir. Bir hasta kalça ağrısı yaşadığında, en sık yaralanan dizin karşı tarafındadır. Bunun nedeni, vücudun ağırlığının ve etkinliğinin büyük bir bölümünü yaralanmamış tarafa kaydırmasıdır, bu da kalça ve bacak üzerinde daha fazla strese neden olur. Kalça ağrısının bir diğer nedeni, ayakta dururken bile, bedenin ağırlığını sağlıklı tarafa kaydırması ve kalçanın o tarafta yukarı doğru kaymasına neden olması, yani yanlış hizalamasıdır. Bu değişimin birkaç gününden veya hatta haftalarından sonra, hastanın kalça ağrısı çekmesi muhtemeldir.
Zaman Dilimi
Genel olarak, kalça ameliyatı diz ameliyatından hemen sonra görülmez. Genellikle fizik tedavi sürecinde ortaya çıkar. Hasta yürürken, bir koltuk değneği ya da başka bir destekle olsun olmasın, doğal olmayan ağırlık kayması meydana gelecektir ve bu, kalça üzerinde ve vücudun diğer kısımlarında stres meydana geleceği zamandır. Çoğu zaman, hasta birkaç gün geçinceye kadar kalça ağrısını fark etmeyecektir ve bu ağrıyı önlemek için size egzersizler vereceği ve ayrıca bu hastalığa yardımcı olmak için manipülasyon sağlayabileceği için, bunu fizyoterapistinize de belirtmek önemlidir. kalçaların hizalanması. Bazı durumlarda, özellikle zorlu bir fizik tedavi seansından sonra kalça ağrısı fark edilebilir. Bu normaldir ve alarm için bir neden olmamalıdır - tekrar, sadece terapiste söylediğinizden emin olun. Kalça ağrısından iyileşme genellikle diz ameliyatından iyileşme ile el ele gider, diz ne kadar güçlüyse kalçaya o kadar az stres uygulanır.
Dikkat Edilecek Noktalar
Yürürken, Ameliyatınızdan sonraki 24 saat içinde olacak, kalçalarınızı düz tutmaya konsantre olmaya çalışın. Pelvisinizin bir tarafa kaymasına izin vermeyin, kilonuzu iyi bacağınıza yaslarken. Bu, bir bacak "eğildiğinde" olduğunda kalçayı yukarı kaydırmak için vücudun doğal konumu olduğu için çaba gösterecektir. Fakat bu eylemden kaçınmak için çaba sarf etmişse, başlamadan bile ağrıyı hafifletmek için çok şey yapabilir. Ayrıca, uygun şekilde iyileşmek için zaman ayırın. Çok fazla hasta iyileşme sürecine giriyor ve çok yakında çok fazla şey yapmaya çalışıyor. Fiziksel terapistinizi dinleyin ve rehberliğine uymaya çalışın. Dikkate alınması gereken bir diğer şey ise, diz ameliyatınızın artrit hasarının bir sonucu olması durumunda, kalçalarınızın artrit ile de etkilenmesi ve kalçalarınızda hissettiğiniz acının dizlerinizi etkileyen aynı hastalığın sonucudur.
Önleme /Çözüm
Yukarıdaki kılavuzlara ek olarak, kalça ağrısını önlemenin bir yolu, diziniz ameliyat sırasında iyileşirken iltihap önleyici ilaçlarda kalmaktır. İlaç, kalça ekleminizdeki stresi şişmeye neden olacak şekilde şişmesini önler, bu da ağrıya neden olur. Kalçanızın ve vücudunuzun diğer bölgelerinin, alıştıklarından daha fazla yük almak zorunda kalacağı kaçınılmazdır, ancak biraz koruyucu bir ilaçla ağrı seviyesini büyük ölçüde düşürebilir. Rehabilitasyondayken, doktorunuzun önerdiği şekilde ilacı düzenli aralıklarla alın, daha sonra diz üzerinde daha fazla aktivite tutabileceğiniz için konikleştirin. Ekleminizde yeniden güçlendikten sonra, ilaca artık kalça ağrısı için ihtiyaç duyulmaz.
, , ] ]