Safra kesesi, karaciğerin yağların sindirilmesine yardımcı olması için ihtiyaç duyuncaya kadar safrayı konsantre eder ve saklar. Sık sık, bu küçük organ, ilk etapta hiç olmadığı kadar, vücutta daha fazla sorunlara neden olur. “Patofizyoloji: Hemşireler İçin İkisi Bir Arada Referans”, safra kesesi veya kolesistektominin çıkarılmasının genellikle kronik safra kesesi bozukluklarını iyileştirmek için yapıldığını belirtir. Ameliyat sonrası hastalar, kolay sindirimi kolaylaştırmak için düşük yağlı bir diyeti izlemeli ve gaz üreten yiyeceklerin alımını azaltmalıdırlar.
Safra Kesesi Taşları
“Johns Hopkins Belirtileri ve Çözümleri Rehberi” klinik olarak kolelitiyazis olarak bilinen safra taşı oluşumu, safrada katı kitleler oluşturan aşırı kolesterolden kaynaklanır. Daha az yaygın bir hastalık olan hemolitik anemi (kırmızı kan hücrelerinin hızlı ölümüyle karakterize edilir), bilirubinden oluşan safra taşları gelişebilir. Safra kesesi taşları çoğu belirti göstermez ve tıbbi müdahale gerektirmez, ancak safra kesesi taşları bir safra kanalının tıkanmasına neden olacak kadar büyüdüğünde iltihaplanma meydana gelir. Safra kanalları tıkanır, daha sonra bakteri enfeksiyonu ile sonuçlanan irin ile doldurun. Bu noktada, safra kesesi en iyi şekilde çıkarılır.
Safra yolları tıkalı ve iltihaplı hale geldiğinde sarılık (cildin sararması ve göz çevresindeki sklera) oluşabilir.
Safra kesesi kanseri
Safra kesesi taşları, safra kesesi kanseri riskini arttırır, ancak olaylar nadiren görülür. Amerikan Kanser Derneği'ne göre her yıl 10.000'den az yeni safra kesesi kanseri vakası teşhis ediliyor. Safra kesesi kanseri çok az belirtiye sahiptir, bu nedenle, genellikle ileri aşamalara kadar teşhis edilmez. Dikkat edilmesi gereken bazı belirti ve semptomlar, karın bölgesinin sağ üst kadranındaki safra kesesi, ateş, bulantı ve ağrı bölgelerinde kaşıntıdır. Safra kesesi kanseri tipik olarak yaşlı nüfusa saldırır; eğer kanser 70 yaşından sonra geç keşfedilirse, genellikle John Hopkins Rehberine göre vakaların yüzde 75'inde çalışamaz.
Safra kesesi hastalığı
Klinik olarak kolesistit olarak bilinen safra kesesi hastalığının belirtileri, tipik olarak bir dizi gastrointestinal ve sindirim sorununda ortaya çıkar. Mayo Clinic'e göre, hastalar her yemekten sonra sürekli mide bulantısı ve karın ağrısı ile kusma şikâyet ediyorlar. Karın dolgunluğu, şişkinlik, şiddetli geğirme ve şişkinlik de sık görülen semptomlardır. Hastalığın ilerlemesi ve safra taşı oluşması durumunda ateş ve titreme meydana gelebilir. Hasta her zaman kendilerini hasta hissetmelerinden şikayet eder. Sürekli mide bulantısı, kusma ve ağrı nedeniyle kilo kaybı meydana gelebilir ve hasta tekrarlayan semptomların tekrar ortaya çıkması korkusundan dolayı iştahsızlık yaşar. , , ] ]