Botox, bakterilerden botulinum toksininden yapılır ve hem tıbbi hem de kozmetik olarak ağrıları, spazmları veya kırışıklıklara neden olan kasları geçici olarak gevşetmek için kullanılır. Enjeksiyonlar üç ila altı ay sürebilen bir rahatlama sağlar. Botoks enjeksiyonlarını izleyen saat, gün ve haftalarda, bazı yan etkiler görülebilir. Botoks enjeksiyonlarının sizi nasıl etkilediğini bilene kadar alkolden uzak durulmalı ve enjeksiyonlardan önce de kaçınılmalıdır.
Botoks ve Alkol
Botoks enjeksiyonları baş dönmesi veya uyuşukluk gibi yan etkilere neden olabilir. Enjeksiyonları aldıktan sonra alkol kullanırsanız bu etkiler daha da kötüleşebilir. Bu nedenle, Allergan.com Botoks enjeksiyonu yaptıktan sonra nasıl tepki vereceğinizi bilene kadar alkol tüketmemenizi önerir. Ayrıca Botoks almadan önce iki haftalık sürede alkolden ve aspirin gibi diğer anti-enflamatuar maddelerden uzak durmanız önerilir. Bu, yan etki veya reaksiyon olasılığını en aza indirebilir.
Botox Tarihçesi
Amerikan Dermatoloji Akademisine göre, 1980'den beri spazm ve boyun ağrısı gibi kas bozukluklarını tedavi etmek için botulinum toksini kullanılmıştır. Cerrahlar bakterileri 1987 yılında kozmetik amaçlı kullanmaya başladılar. Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) o zamandan beri enjeksiyonları 18 ila 65 yaş arası yetişkinlerde kaş çatma çizgileri ve kırışıklıklar için geçici bir tedavi olarak onayladı.
> Bazı kaslara enjekte edildiğinde, Botox sırt ağrıları, baş ağrıları, kas spazmları, göz kası sorunları ve koltuk altlarında aşırı terlemeyi hafifletebilir. Ayrıca yüzdeki kırışıklıkları ve kaşlarını düzleştirebilir. Botox kasları geçici olarak felç ederek çalışır, böylece kasılmazlar. Bu kas ağrısından rahatlama sağlar ve yüzdeki çizgilerin düzgünleşmesini sağlar. Botoks tipik olarak ağız çevresindeki çizgiler için kullanılmaz, çünkü bu bölgedeki kaslar konuşmak ve yemek yemek için gereklidir.
Botox Yan Etkileri
Botoks'un yan etkileri yaygındır ve sadece birkaç saat veya birkaç hafta. Yan etkileri enjeksiyon yerinde ağrı ve morarma, mide bulantısı, anksiyete, hazımsızlık, baş ağrısı ve geçici yüz zayıflığıdır. Nadir durumlarda, Botox enjeksiyonlarındaki bakteriler vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve bir çeşit gıda zehirlenmesi olan botulizm benzeri belirtilere neden olabilir. Mesane kontrolü kaybı, ses kısıklığı, göz kapağı sarkması, konuşma bozukluğu, yutma sorunu veya solunum problemleri gibi bu ciddi semptomlardan herhangi birini yaşarsanız doktorunuza bildirin.
Güvenlik
Alkolden korunmanın yanı sıra, diğer uyarılar Botoks enjeksiyonu almayı planlıyorsanız uygulanmalıdır. Botoks ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, doktorunuza alerji, soğuk algınlığı ya da iltihap önleyici ilaçlar dahil aldığınız her ilaç hakkında bilgi verin. Doktorunuza ayrıca hamileyseniz, emziriyorsanız veya alerjiniz, kas problemleriniz, kanama bozukluğu, sinir probleminiz veya kalp problemleri veya nöbet öyküsü varsa söylemelisiniz.
, , ] ]