Boğaz kanseri, ağız ve burun çatısının arkasından başlayan, soluk borusunda birleşen ve alt boyundaki özofagusa dönüşen içi boş tüpte meydana gelir. Boğaz kanserlerinin çoğu, bu tür kanseri önlenebilir kılan alkol ve tütün ürünlerini kullanma gibi çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, hem hastalar hem de doktorlar boğaz kanserinin ilk belirtilerini sıklıkla kaçırdığı için, tanı genellikle kanser ileri bir aşamaya ulaşana kadar gerçekleşmez. Bu nedenle, herkesin ilk boğaz kanseri belirtilerini fark etmesi ve herhangi bir semptom için mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alması önemlidir.
Tanımlama
Boğaz kanserinin ilk belirtileri oldukça değişkendir Erken dönemde hastalığın tespit edilmesi ve teşhisi zorlaşır. En sık karşılaşılan erken dönem semptomları, sürekli bir boğaz ağrısı, boyunda bir yumru, yutma zorluğu, kulak veya boyun ağrısı ve seste değişiklik sayılabilir. Düzensiz konuşma veya ses kısıklığı, tipik olarak, hastaların tıbbi yardım aramasına neden olan ilk semptomdur, ancak birçok kişi, bu semptomu viral bir enfeksiyon veya alerjiler için hatalı bir şekilde suçlar. Erken evrelerde, boğaz kanseri beyaz boğazda ya da ülserde ülser olarak görülebilir, ancak bazı vakalar asemptomatiktir.
Tanı
Boğaz kanserinin ilk belirtileri ortaya çıktıktan sonra, tam bir inceleme yapılması gerekir. Bir doktor tarafından doğru bir tanı. Boğaz kanseri hastaları, boğaz kanseri konusunda uzmanlaşmış bir onkolog tarafından görülmelidir, çünkü boğaz kanseri olanların yüzde 10 ila 15'i aynı zamanda vücutlarında bir yerde ikinci bir birincil kansere sahiptir. Teşhis genel olarak bir test bataryası ve tam bir fizik muayeneyi takip eder.
Boğaz kanseri, boğazın üst kısmına yerleştirilmişse, tanı genellikle ağız içine bakarak yapılabilir. Kanser boğazın alt kısmında yer alıyorsa, tipik olarak bir endoskopi gerekir. Kanser görselleştirildiğinde, hücreler çıkarılır ve analiz için laboratuara gönderilir. Daha sonra kanserin kenar boşlukları daha sonra alınmaya yardımcı olmak için dövülür ve kanserin yakındaki lenf düğümlerine yayılıp yayılmadığını belirlemek için CT, MRI, ultrason ve PET gibi taramalar yapılır. Kanserin evrelemesi ancak testler tamamlandıktan sonra yapılır.
Önleme
Boğaz kanserinin önlenmesi, sigara ve dumansız tütün ürünlerinden kaçınmayı, ölçülü olarak alkol almayı ve doktor tarafından düzenli muayene yapılmasını içerir. Boğaz kanserinin tedavisi, kanserin ne kadar erken tespit edildiğine, hastalığın evresine ve primer kanserin yerine bağlıdır. Genel olarak, boğaz kanserinin erken evrelerini tedavi etmek için bir cerrahi işlem ve radyasyon kombinasyonu gerekir, ileri evrelerde ise kemoterapi tedavisi daha zor olur. Boğaz kanserinin ilk belirtilerini tespit etmek çok zor olduğu için, boğaz kanseri hastalarının yüzde 70'inden fazlasında tanı konulduğunda gelişmiş kanserler görülüyor.
Yanılgıları
düşük riskli durum. Bu genellikle geç tanı ve kötü prognoza yol açar. Sigara içmeyenler bile, boğaz kanseri hızlı bir şekilde çevresindeki dokulara yayıldığı için, boğaz kanseri ile ilgili olası belirti ve semptomları derhal doktora bildirmelidir. Ses kısıklığı veya boğaz ağrısı gibi semptomlar iki haftadan daha uzun bir süre devam ediyorsa, bu semptomlar viral veya bakteriyel bir enfeksiyon izlese bile, araştırılmalı ve başka bir neden açık değilse biyopsi yapılmalıdır.
Boğaz kanseri önemli bir sağlık tehdididir, ancak hem hastalar hem de doktorlar boğaz kanserinin ilk belirtilerini kolayca görmezden gelir. Amerikan Kanser Derneği'nden yapılan tahminler, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 24.000 kişiye her yıl bir miktar boğaz kanseri teşhisi konduğunu ve farenksde ortaya çıkan bu kanserlerin yarısının teşhis edildiğini gösteriyor. Erken teşhis, iyi bir prognoz için çok önemlidir, çünkü boğaz kanseri sıklıkla hızla çevreleyen dokuya yayılır veya vücudun diğer bölgelerine metastaz yapar. Erken teşhis, boğaz kanseri gelişme riski taşıyan herkes için hastalığın erken belirtileri ve semptomlarından haberdar olmalarını zorunlu kılan daha fazla tedavi seçeneği sunar.