Küf, tahriş edici veya alerjenlerle doğrudan temas, alerjik kontak dermatit adı verilen cildin iltihaplanmasına neden olur. Döküntü, kalıba maruz kaldıktan bir veya iki gün sonra ortaya çıkan gecikmiş bir alerjik reaksiyondur. Döküntü kişiden kişiye ve aynı kişide zamanla değişecektir. Döküntü rahatsız edicidir, ancak bulaşıcı değildir.
Belirtiler
Küfün yol açtığı döküntü, kızarıklıkla hafif tahrişten açık yaraya kadar değişebilir. Cilt şişmiş, kırmızı, kaşıntılı, kuru ve dokunuşta sıcak olacaktır; veya irin sızmasına neden olan kırmızı yumrular, yamalar, pullar veya kabarcıklar vardır. Sadece kalıba maruz kalan cilt etkilenecektir. Etkilenen bölgedeki yoğun kaşıntı, sekonder enfeksiyon, pigment veya renk değişiklikleri, korkutucu veya kalın ve deri gibi ciltlerle sonuçlanan uzun süreli çiziklere neden olur. Bu, evde bakımla önlenebilir.
Evde Bakım
Çiziksizleştirme. Döküntüleri geceleri eldiven giyerek ve tırnaklarınızı keserek giysilerinizle koruyun. Küflenmeye maruz kalan alanı ve maruz kalan tüm giysileri hemen yıkayın. İltihaplı ve kaşıntılı cildi, kaşıntı önleyici kremler ve ıslak kompresler ile yatıştırır. Pamuklu bezler giyin, hava sıcaklığını soğuk tutun ve soğuk yulaf ezmesi banyoları alın. Banyo yaparken ve nemli cilde hassas bir nemlendirici uyguladıktan hemen sonra, boya ve parfüm içermeyen yumuşak temizleyiciler kullanın. Döküntüde antiseptik losyon veya sürtünme alkolü kullanmayınız.
Cildin Temizlenmesi
Evde bakım ve küflenmeye son verilmesi, son maruz kalmadan iki ila dört hafta içinde cildi temizleyecektir. Küf evinizde ise, temizleyin ve su kaynağını çıkarın. Küflenmeyi evinizdeki nemi kontrol ederek kontrol edebilirsiniz. Bazı sporlar havada ve tozda kalır, ancak susuz büyüyemez. Deri küf giderme ile temizlenmezse, sabun, deterjan, makyaj, deodorant, kaba bezler, lateks, parfüm, mücevher veya bitki gibi diğer alerjenleri ve tahriş edici maddeleri çıkarın.
Doktor Ziyareti
Evde bakım başarısız olursa ve rahatsızlık duyuyorsanız, dikkatiniz dağılıyorsa ve uykudan ağrı ya da enfeksiyon kaybediyorsanız, bir doktora başvurun. Birinci basamak doktorunuz sizi bir dermatoloğa veya alerjiye yönlendirebilir. Hangi semptomlara sahip olduğunuz, ne zaman başladıkları ve aralıklarla ne kadar sürdükleri gibi soruları yanıtlamaya hazır olun. Doktorunuz kalıbı, nerede olduğunu, orada ne kadar süre kaldığını ve ne tür olduğunu biliyorsanız bilmek isteyecektir. Doktorunuz testler yapar.
Tıbbi Tedavi
Küfün kızarıklığa neden olup olmadığını belirlemek için doktorunuz yama testi yapar. Bir alerjen içeren küçük bir yama cilde yerleştirilir ve cilt reaksiyonunu kontrol etmek için iki gün sonra çıkarılır. Bir deri biyopsisi döküntüdeki diğer nedenleri ekarte edecektir. Doktorunuz, hafif ila orta dereceli vakalarda kortikosteroid krem reçete edecektir. Ciddi durumlarda oral kortikosteroidler, antihistaminikler veya immün baskılayıcı kremler verilecektir. Her durumda, kalıp çıkarılmalıdır.
, , ] ]