Bulaşıcı hastalıklar insandan insana bakteri, virüs ve mantar gibi patojenlerle yayılır. Boğaz soğuk algınlığı gibi yaygın, kısa ömürlü bir hastalık veya sıtma ve herpes gibi kronik hastalıklar olabilir. Bulaşıcı hastalık için gerekli olan tedavi şekli hem hastalığın kaynağına hem de semptomlarına bağlıdır. Bununla birlikte, tedavi genellikle bir tür dinlenme, iyileşme, ilaç ya da aşıyı içerir. Genellikle boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, hapşırma, baş ağrısı, ateş ve bulantı gibi semptomlar ortaya çıkarır. Bunlar tipik olarak yeterli dinlenme ve reçetesiz ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir. Yaygın bulaşıcı hastalıklar için kullanılan ilaçlar, Tylenol gibi ağrı kesicilerin yanı sıra burun dekonjestanları, öksürük şurupları, bulantı önleyici haplar ve boğaz damlalarını içerebilir. Yaygın bulaşıcı hastalıklar genellikle birkaç gün veya haftalar içinde yayılırlar.
Kronik
Kronik bulaşıcı hastalıklar ağırdır ve genellikle insandan insana hava yoluyla patojenlerle yayılmaz. Parazitler, cinsel temas veya kan gibi bedensel sıvıların yayılması yoluyla yayılabilirler. Boğaz soğuk algınlığı veya diğer yaygın hastalıkların aksine, kronik bulaşıcı hastalıklar aylar hatta ömür boyu sürebilir. Kronik bulaşıcı hastalık örnekleri arasında sıtma, Lyme hastalığı, difteri ve hepatit bulunur. Kronik bulaşıcı hastalıkların tedavisi genellikle bir tür hastaneye yatış, intravenöz antibiyotik, reçeteli ilaç tedavisi ve yoğun bakım gerektirir.
Aşılar
Bulaşıcı bir hastalığı tedavi etmenin etkili bir yolu, vücudunuz enfekte olmadan önce bir aşı almaktır. Aşılar, vücudunuza gerçek hastalığın zayıflamış suşu ile enfekte ederek çalışır. Vücudunuz daha sonra hastalıklarla savaşmak için antikorlar üretir. Antikorlar, zayıflamış suşun giderilmesinden sonra sistemde kalır ve vücudu daha sonraki enfeksiyonlardan korur.
Bazı aşıların, kabakulak, kızamık, boğmaca ve çocuk felci aşıları gibi yalnızca bir kez uygulanması gerekir. Grip aşısı gibi diğerleri de yıllık olarak alınmalıdır.
Önleme /Çözüm
Önleme bulaşıcı hastalık için en etkili tedavi şeklidir. Diyetinize yüksek düzeylerde antioksidanlar, meyveler, sebzeler ve antihistaminikler ekleyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirin. Gücü ve doğru dolaşımı korumak için günlük en az 30 dakika egzersiz yapın. Yüksek miktarda su içirin (günde iki litreyi aşan) ve vücudunuz için yeterince dinlenin. Banyoyu kullandıktan, pişmemiş eti tutarken, hapşırdıktan, öksürdükten veya kirli bir yüzeye dokunduktan sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayın.
Uyarı
Bazı bulaşıcı hastalıkların tedavisi yoktur. Örneğin, herpes ve HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların (CYBH) tedavisi yoktur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ile cinsel temastan kaçınmak, bulaşıcı hastalıklardan etkilenmemek için en iyi ve tek yoldur.