Gastrit, midenin astarı iltihaplı veya tahriş olduğunda oluşur ve ayrıca astarın aşınmasına da neden olabilir. Eritematöz, kan damarlarının genişlemesi nedeniyle cildin kızarıklığı olduğunda ortaya çıkar. Bazı durumlarda, iltihaplanma nedeniyle normal bir tepkidir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Bununla birlikte, şiddetli kan damarı genişlemesi durumları zayıflayabilir ve zamanla yırtılabilir, bölgede kanamaya neden olabilir.
Türleri ve Nedenleri
Gastrit akut veya kronik olabilir. Akut gastrit kısa vadelidir ve genellikle altı aydan daha kısa bir süredir ve sıklıkla alkol veya ilaçlar da dahil olmak üzere gastrik mukozayı tahriş ve aşındıran gıda ürünlerinin yutulmasından kaynaklanır. Kronik gastrit sıklıkla orijinli otoimmündir, ancak stres, kronik ülser veya kanserli lezyonlardan da kaynaklanabilir ve altı aydan uzun süredir ortaya çıkabilir. Astardaki bir bakteri olan Helicobacter pylori'nin enfeksiyonu, gastritin sık görülen bir suçlayıcısıdır.
Teşhis
İnvazif olmayan prosedürler arasında ultrasonografi, MRG (manyetik rezonans görüntüleme) ve CAT taraması (bilgisayarlı tomografi) bulunur ). Endoskopik çalışma gibi invazif işlemler, eritematöz gastritte kızarıklığı açıkça görüntüleyebilir; Bu işlemle gelişen lezyon ve kanama belirtileri görülebilir. H. pylori enfeksiyonları üre nefes testi ile tespit edilebilir.
Belirti ve Semptomlar
Anoreksi gastrit sonrası takip eder. Gastrik asit yeme nedeniyle sürekli salgılanırsa, mideye verilen zararı en aza indirmek normal bir tepkidir. Yiyecek, gastrointestinal sisteme zorla girerse, bulantı ve kusma da oluşabilir. Karın krampları, ishal ve ateş de olabilir. Ciddi durumlarda, mukozal astarda veya yırtılmış kan damarlarında perforasyon varsa, ağrısız gastrointestinal kanamalar meydana gelebilir.
Gerçek gastrit nedenine bağlı olarak, her durumda müdahaleler farklıdır. Tıbbi tedavi diyet, sıvı ve çoklu ilaç tedavisini içerir. Sıvı veya yumuşak bir diyet sindirimde mide üzerindeki stresi azaltabilir. Antibiyotikler ayrıca bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa da belirtilir. Antasitler, proton pompası inhibitörleri ve ilaç tedavisindeki histamin blokerleri, midenin asitliğini azaltarak mide iyileşmesine yardımcı olur, böylece ortamı mide mukozal rejenerasyonu için uygun hale getirir. Mide hiperasidik etkisi nedeniyle alkol tüketimi durdurulmalıdır. Sıvı replasmanı ayrıca, anoreksi, aşırı kusma ve dehidrasyon nedeniyle dehidrasyon meydana gelirse şarttır. Son seçim olarak cerrahi, doku ölümü veya ciddi kanama olması durumunda gerçekleştirilir. Hastalıkla ilgili sağlık öğretileri hasta için çok yardımcı olabilir. Hastalığın prognozunu arttırır ve tekrarlama olasılığını azaltır.
Dikkat
Gastrit herhangi bir zamanda herhangi birine vurabilir. Durumun bilgisi paradan, zamandan ve hayattan tasarruf sağlayabilir. Belirtiler ve semptomlar göz ardı edilmemelidir. Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı çok önemlidir. Egzersiz ve doktora düzenli ziyaretler dahil, hastalıkların tedavisi ve tedavisi çok mümkündür.