Yetişkinlerin yüzde 80’ine kadar bir kısmı, yaşamları boyunca belirli bir noktada belirgin bel ağrısı yaşar; ilk atak genellikle 20 ile 40 yaş arasında gerçekleşir. Çoğu insanın bel ağrısı birkaç gün ila hafta arasında düzelse de, neredeyse üçte biri altı ay içerisinde tam olarak iyileşmez ve çoğu kişinin bir veya iki yıl içinde tekrarlayan sırt ağrısı olur. Omurgalarınızı çevreleyen kas ve diğer yumuşak dokuların yaralanmasını içeren sırt suşlarının disk yaralanmalarından daha fazla çözülme olasılığı daha yüksektir.
Spinal Anatomi
Omurga kolonunuz her biri bir dizi istiflenmiş kemikli omurdan oluşur. bunların üst ve alt komşularından dairesel bir kıkırdak diski ile ayrıldığı. Bir intervertebral diskin dış jantı sert ve esnektir, fakat merkez nispeten yumuşaktır. Omuriliğiniz, her bir omurdan çıkıntı yapan kemikli kemerler tarafından oluşturulan bir tünelde bulunan omurganızın arkasından aşağı doğru ilerler. Kafatasınızın tabanından kuyruk kemiğinizin tepesine kadar uzanan her omur gövdesinin seviyesinde, iki sinir kökü omuriliğinizi terk eder, omurganızın kenarlarındaki deliklerden geçer ve çeşitli yapılara hizmet etmek için dışa doğru dallanır. Vücudunuz.
Sinir Kökü Sıkıştırma
Bir disk yaralanma veya yaşlanma sonucu hasar gördüğünde, sert dış halkası yırtılabilir ve yumuşak merkez kısmın dışarı doğru çıkmasına izin verebilir. Bir disk bu şekilde herniye olurken, omurganızdan çıkan sinir kökünü aynı seviyede sıkıştırabilir. Her ne kadar herhangi bir disk herniye olabilse de çoğu disk herniasyonu, bacaklarınıza hizmet eden sinirlerin kaynaklandığı alt omurgada meydana gelir. Bu nedenle, disk herniasyonunun en yaygın semptomu siyatiktir; bu ağrı, uyuşukluk veya belinizden bacağınıza veya ayağınıza yayılan diğer olağandışı duyumlardır. Fıtıklaşmış bir diske bağlı siyatik otururken sık sık kötüleşir.
Fıtıklaşmış bir disk bel ağrısı ve siyatikte sık görülen bir neden olsa da, fıtıklaşmış bir diskin semptomlara neden olmadığı durumlar vardır. Fıtıklaşmış veya şişkin diskler genellikle, insanlar bel ağrısı veya siyatik dışındaki nedenlerle sırtlarında BT veya MRI bulunduğunda keşfedilir.
Yumuşak Doku Yaralanmaları
Omurga kolonunuz çeşitli kaslarla çevrilidir ve desteklenir, tendonlar, bağlar ve bağ dokuları. Bu yapılardan bir veya daha fazlasının yaralanmasından kaynaklanan sırt gerilmeleri, genellikle kaldırma, ulaşma, bükülme veya benzer ani mekanik gerilmelerden kaynaklanır. Sırt suşları tipik olarak belinizin geniş kısımlarında ağrıya neden olur. Sırt gerginliğinden kaynaklanan rahatsızlıklar kalçalarınıza yayılabilir, ancak bacaklara uzanmaz. Sırttaki gerilme nedeniyle ağrı genellikle hareket ile daha da kötüleşir ve istirahat ile daha iyi hale gelir.
Örtüşen Belirtiler
Her ne kadar bel fıtığı olan bir diskin neden olduğu ağrı, sırtınıza girme eğilimi ile ayırt edilebilir. bacak, tüm fıtıklaşmış disklerin siyatik olmasına neden olmaz. Bazıları sadece bir gerginlikle karıştırılabilecek merkezi bel ağrısına neden olur. Ek olarak, aynı olay sırasında, ağır bir kaldırma bölümü gibi hem bir arka baskı hem de fıtıklaşmış disk oluşabilir, böylece siyatik yanı sıra genelleştirilmiş bir sırt ağrısı da gelişebilir. Ayrıca, bazı koşullar - kırık omurlar, omurga artritleri, enfekte diskler veya omurlar, iltihaplı pelvik organlar, kanser veya zona - bir arka suşun ya da fıtıklaşmış diskin neden olduğu ağrıyı taklit edebilir.> Birkaç günden fazla devam eden ve günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmenizi önleyen herhangi bir bel ağrısı tıbbi bir değerlendirme yapılmasını garanti eder. Ateş veya nörolojik uyuşma belirtileri ile ilişkili şiddetli bel ağrısı veya bel ağrısı - örneğin bağırsak veya mesane kontrolünün kaybı veya bacağınızı veya ayağınızı kaldıramamak - derhal doktorunuza ziyarette bulunmalısınız. Bel ağrısının altta yatan nedenini tespit etmek zor olabilir ve durumunuzu teşhis etmek için kan çalışması, röntgen veya MRI gibi bir dizi çalışma gerekebilir. Bel ağrısı çeken hastaların çoğu - fıtıklaşmış diskleri olsa bile - ameliyat olmadan iyileşmekle birlikte tam işlevine kavuşmanıza yardımcı olacak ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve fizik tedavi gerekebilir.