|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Doğum Sonrası Karpal Tünel Sendromu

El bileği ağrısı gebelikte ve doğumdan kısa bir süre sonra sıvı tutulumu, kilo alımı ve bağ gevşekliği nedeniyle sık görülür. Karpal tünel sendromu - el bileğinde median sinirin sıkışması - sıklıkla hamilelik sırasında ortaya çıkar. Semptomlar doğumdan kısa bir süre sonra düzelse de, bazen bebek doğduktan sonra da devam eder.

Karpal tünel, el bileğinin hemen üstünde, avuç içi tabanında bulunur. Dokuz tendon - parmakları ve bileği büken kaslara bağlı - ve median sinir bu tünel boyunca ilerler. Tünel, küçük bilek kemikleri ve tünelin "çatısını" oluşturan enine karpal ligamandan meydana gelir.

Median sinir, yüzük parmağının başparmak, indeks, orta ve başparmak tarafına bir his verir. Ayrıca baş parmağını hareket ettiren birkaç kaslara da güç sağlar. Bu kaslar, avuç içi kısmının hemen altında, yükseltilmiş alanda bulunur. 2009 yılında "Pencap Ortopedi Dergisi" nde yayınlanan bir makaleye göre, hamilelik sırasında karpal tünel sendromu görülme sıklığı yüzde 45 kadar yüksek olabilir. Bu durum tipik olarak üçüncü trimesterde gelişir ve sıklıkla doğumdan sonra konservatif tedaviyle düzelir. Bu semptomlar el bileğinin uzun süre ileri veya geriye doğru eğilmesiyle kötüleşir. Bu, doğum sırasında bebeği tutarken doğumdan sonra oluşabilir. Tekrarlayan kavrama veya bileğin hareketleri de bu belirtileri artırabilir.

Uzun bilek bükülmesi uyurken sık görülür ve karpal tünel sendromu belirtileri genellikle geceleri en kötüdür. Bebek araba koltuğunu koldan kaldırmak ve taşımak da ağrı ve karıncalanmayı kötüleştirebilir.

Aktivite Değişikliği

Günlük aktivitelerin değiştirilmesi karpal tünel sendromu semptomlarının azaltılmasına yardımcı olabilir. Bileğin düz pozisyonlanması median sinir üzerindeki baskıyı azaltır. Mümkün olduğunda, bu görev günlük işler sırasında sürdürülmelidir.

Bebekler uzun süre boyunca bilek bükülmesini gerektiren çok fazla zaman harcarlar. Bacağın uzun süre bükülmesini önlemek için bebeğin kafasını desteklemek için küçük bir yastık veya rulo havlu kullanılabilir veya annenin kollarının altına yerleştirilebilir. Emzirme ayrıca yan yatma pozisyonunda da yapılabilir. Bebeğin arkasına sırtını desteklemek için küçük bir rulo havlu ya da yastık yerleştirilebilir.

Elin küçük kasları üzerindeki baskıyı azaltmak için görevleri gerçekleştirmek için daha büyük kaslar kullanılmalıdır. Örneğin, bir bebek araba koltuğunu kaldırmak ve taşımak için kolu tutmak yerine, kolunuzu dirsek ekleminin yakınına yerleştirin.

Tedavi

Karpal tünel sendromunun belirtileri kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir Özellikle yeni doğmuş anneler için. Bu sorunlara yönelik tedavi müdahaleleri mevcuttur. Bileğin düz bir pozisyonda döndürülmesi karpal tüneldeki basıncı azaltır. Bu ateller gece uyurken ve mümkün olduğunca gün boyunca giyilir.

Önceden hazırlanmış ateller birçok eczanede satın alınabilir. Bununla birlikte, iç metal çubuk tipik olarak 20 ila 30 derecelik uzama - veya geriye doğru bükülme şeklinde konumlandırılır. Düz bilek pozisyonunu desteklemek için ateli ayarlayabilirsiniz. Çubuğu çıkarın ve üzerine bastırın veya düzeltmek için lastik bir çekiç kullanın. Çubuğu atele tekrar yerleştirin. Özel termoplastik ateller, el terapisinde eğitilmiş mesleki ve fiziksel terapistler tarafından yapılır. Tendon ve sinir kayma egzersizleri bu yapıların karpal tünel boyunca düzgün hareket etmesini sağlamak için verilmiştir. Tüneldeki iltihaplanmayı azaltmak için bir doktor tarafından bir steroid enjeksiyonu uygulanabilir.

2009'da "Wisconsin Tıp Dergisi" nde yayınlanan bir araştırmaya göre, gebelikte karpal tünel sendromu tanısı alan kadınların yüzde 49'una kadar hala doğumdan üç yıl sonra semptomlar vardı. Doğum sonrası tıbbi tedavi ile düzelmeyen karpal tünel sendromu cerrahi müdahale gerektirebilir. Cerrahi, tünel içindeki medyan sinir üzerindeki basıncı azaltmak için enine karpal ligamanın kesilmesini içerir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır