Kol kırığı, gerilmiş bir kolun üstüne düşme veya bir motorlu taşıt kazası gibi yüksek güçlü darbeli yaralanmalardan kaynaklanır. Önkol kemikleri - yarıçap ve ulna - yetişkinlerde ve çocuklarda sıklıkla kırılır. Bazen, özellikle deriden düştüğünde bir kemiğin kırıldığı açıktır. Bununla birlikte, bir kol kırığı her zaman kolayca tespit edilemeyebilir. Bir kol kırılmasından şüpheleniyorsanız hemen bir doktora danışın.
Birkaç çeşit kol kırığı oluşur: kapalı, açık veya bileşik, parçalanmış, yerinden olmuş ve yerinden çıkmamış. Kapalı kırıklar, cildi delmeyen, açık veya bileşik kırıklar ise deriden geçenlerdir. Parçalı kırıklar, kemiğin birkaç parçaya bölündüğü kırıklardır. Kemik parçaları yerinden çıkmış bir kırılma ile normal hizada hareket ederken kemiğin uçları, yerinden çıkmamış bir kırılma ile pozisyonda kalıyor. Bu yaralanmalar genellikle yüksek darbe kuvvetinin bir sonucudur. Spiral kırıklar, kemiğin parçalanmasına neden olan koldaki büküm kuvvetinden kaynaklanır. Bir greenstick kırığı tipik olarak bir çocuğun ön kolunda meydana gelir. Büyüyen kemikler yumuşaktır ve bir ağaçtan taze bir dalda büküldüğünüzde olduğu gibi, kemikten tamamen kırılmadan bükülebilir.
Tanı
Kırık kol kemikleri genellikle spesifik semptomlarla ortaya çıkar. Ağrı ve büyük bir yumru tipik olarak yaralanma bölgesinde ortaya çıkar. Ağrı tipik olarak keskindir ve sıklıkla kolun hareketini önler. Yaralanma mekanizması - uzatılmış kol üzerine düşme, doğrudan omuz veya üst kol üzerine düşme veya bir motorlu araç kazası veya spor kazası - kırılmaya işaret edebilir. Yaralanma meydana geldiğinde genellikle bir çırpma veya patlama sesi duyulur. Şişlik bu yaralanmadan sonra hızlı bir şekilde gelişir, bazen de morarma eşlik eder.
Kol kırığı genellikle x-ışınları ile teşhis edilir. Resimler iki açılı, düz ve yandan çekilir. Kemikler röntgende beyazdır ve kemik uzunluğu boyunca koyu bir boşluk genellikle bir kırığı gösterir. X ışınları da kırığın tipini ve parçalanıp kırılmadığını gösterirler.
Skaphoid Kırığı
Bazı kol kırıkları hemen belli değildir. Elinizin altında küçük bir kemiği olan skafoid kırıkları tipik olarak uzanmış bir kol üzerine düşerek ve inerken gerçekleşir. “Uluslararası Acil Tıp Dergisi” tarafından 2011'de yayınlanan bir çalışmaya göre, skafoid kırıkları tüm kırıkların yüzde 2 ila 7'sini oluşturmaktadır. Skafoid kemiği, iyileşmeyi önemli ölçüde etkileyen çok düşük bir kan kaynağına sahiptir. Bu kırıklar sıklıkla gecikmiş bir tanıya yol açan röntgenlerle gözden kaçırılırlar.
Bir skafoid kırığının belirtileri, baş parmağınızın kavramasından kaynaklanan ağrı veya bazı başparmak hareketleri gibi ince olabilir. Bu yaralanmayı teşhis etmek için BT taramaları, kemik taramaları ve manyetik rezonans görüntüleme genellikle gereklidir.
Radyal Kafa Kırığı
Radyal kafa kırığı bir kol yaralanmasından sonra kaybolabilir. Radyal kafa, ön kolun baş tarafındaki yarıçap kemiğinin bir parçasıdır. Dirsek içinde bulunur ve genellikle uzanmış bir kolda düşme sonucu yaralanır. Belirtiler dirsek sertliği ve kol kullanımı ile ağrı içerir.
Bu kırık, özellikle kemik parçaları yerinde kalıyorsa, ilk röntgenlerde her zaman görünmez. Bununla birlikte, genişletilmiş bir yağ yastığı görülebilir ve bu yaralanma ile birlikte genellikle bulunur. Radyal kafa kırığı teşhisi, yaralanma mekanizmasına ve "yağ yastığı işaretine" dayanarak yapılabilir.