| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

L-Glutamin ve Periferik Nöropati

Periferik nöropati, periferik sinirlerin zarar gördüğü bir durumdur. Periferik sinirler, beynin ve omuriliğin bir parçası olmayan sinirlerdir. Periferik sinirler, vücudun diğer bölümleri hakkında beyne ve omuriliğe bilgi gönderir ve beyinden omurilikten mesaj alır. Periferik nöropati genellikle diyabet veya kanserin kemoterapi ile tedavisi sonucu ortaya çıkar. Çalışmalar amino asit veya protein yapı bloğu L-glutamin'in kemoterapi sırasında sinirlere verilen zararı en aza indirebileceğini göstermektedir.

Periferik Nöropati

Üç çeşit periferik sinir vardır: motor sinirleri, duyusal sinirler ve otonomik sinirler. Motor sinirleri iskelet kaslarını kontrol eder, duyu sinirleri duyulardan bilgi iletir ve otonom sinirler solunum, sindirim ve kalp ve salgı bezi fonksiyonu gibi otonom süreçleri kontrol eder. Periferik nöropati her üç grupta da sinirleri etkileyebilir. Belirtiler, hangi sinir türlerinin etkilendiğine bağlı olarak çok farklıdır. Duyusal nöropati sıklıkla kollarda ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma ile sonuçlanır. Motor nöropati kramplara, kas zayıflığına ve majör kas gruplarını kontrol etmede yetersizliğe neden olabilir. Otonom nöropati, otonomik işlemlerde, örneğin düzensiz bir kalp atışı gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Üç tür nöropati de şiddetli ağrı ile ilişkili olabilir.

Kanser Tedavisi ve Nöropati

Bortezomib, sisplatin ve paklitaksel gibi kimyasallar meme kanseri, akciğer kanseri, yumurtalık kanseri ve baş ve boyun tedavisinde kullanılır kanser. Kanser hücrelerinde hücre bölünmesinin farklı yönlerine müdahale ederler. Bu kimyasallarla tedavi edilen kanser hastalarının yüzde otuz ila 40'ında bir miktar nöropati, genellikle motor nöropati veya duyusal nöropati görülür. Nöropati, hastaların tedavilerini erken durdurabilecekleri veya daha düşük dozlara ihtiyaç duyacakları için sağkalımı azaltabilirler.

L-Glutamin ve

L-glutamin kullanımının vücut fonksiyonu üzerinde çeşitli faydalı etkileri vardır. . Yoğun egzersiz veya stres sonrası zayıfladığında bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Aynı zamanda ameliyat veya kazara yaralanma sonrası hasar görmüş hücrelerin ve dokuların onarılmasına yardımcı olabilir. Vücut yaralandığında, kas dokusunda bir bozulma vardır. Kas parçalanmasından kaynaklanan amino asitler yaralanma bölgesine aktarılır, böylece vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olabilir, hayati organların işlevini destekleyebilir ve yaraların onarılmasına yardımcı olabilirler. L-glutamin, kaslardan yaralanma bölgesine transfer edilen amino asitlerin yaklaşık üçte birini oluşturur.

Nöropati ve L-Glutamin

Mayıs 2001'de yayınlanan “Klinik Kanser Araştırması” ve “Klinik Onkoloji” nin Haziran 2005 sayısı L-glutamin'in kemoterapi tedavisi sırasında periferik nöropati derecesinin önlenmesinde veya azaltılmasında etkili olabileceğini doğrulamaktadır. İlk çalışmada hastalara günde üç kez 10 gram L-glutamin veya ilk kemoterapi tedavisinden sonraki gün bir plasebo verildi. Tedaviden sonra, glutamin alan hastalar ciddi derecede daha az ciddi nöropati örneği yaşadılar. İkinci çalışmada araştırmacılar L-glutamin'in kemoterapi sırasında periferik nöropati üzerindeki bu etkilerini doğruladılar. Özellikle L-glutamin verilen grupta, uyuşukluk ve kas zayıflığında önemli bir azalma buldular.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com