Spermisit jeller, vajinal fitiller ve kontraseptif filmi içeren çeşitli formlarda gelir. Spermisit, spermin uterusa girmesini ve bir yumurtanın veya hamileliğin döllenmesine neden olmasını engeller. Kontraseptif yüzde 71 başarı oranına sahiptir; Bu, doğum kontrolü için spermisit kullanan 100 yetişkinden 29'unun gebelikle sonuçlanacağı anlamına gelir. Bazı prezervatifler hamilelik riskini azaltmak için spermisit jeli ile yağlanır. Spermisitlerin hepsi, nonoksinol-9 ortak bileşenine sahiptir. Spermisit kullanmanın çeşitli yan etkileri olabilir.
Cilt Tahrişi
Spermisit varken vajina astarı veya penis tahriş olabilir. Cilt veya narin vajinal doku iltihaplı ve ağrılı olabilir. Bir kişi penisin cildinde kızarıklık görebilir ve batma olabilir. Bazı erkekler ve kadınlar ayrıca oksoksinol-9'a karşı alerjik bir reaksiyon yaşayabilir. Spermisit kullanırken semptomlar ortaya çıkmaya devam ederse, farklı bir doğum kontrolü önerilir.
Artmış STD Riski
Anal ve vajinal seks sırasında kullanıldığında, spermisit açık yaralanma olasılığını artırabilir. Vajinal kanalda, anüste ve peniste yaralar ortaya çıkabilir. Yaralar, kan gibi bedensel sıvıları ortaya çıkardığından, HIV ve diğer STD'lerin bulaşma riski artar. Mayo Clinic'e göre anal cinsel ilişkiye katılırken spermisitle yağlanmış prezervatif kullanılması önerilmez. Spermisit kullanırken kadınların idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski artar. Bir İYE belirtileri arasında idrar yapmada artan aciliyet, idrar kokusu ve idrar yaparken ağrı duyulur. İYE üretranın içinden geçerek mesaneye ve böbreğe bulaşabilir. Yaygın olmasa da, eğer enfeksiyon yeterince şiddetli olursa hastaneye yatış gerekebilir.