Bulantı ve mide ağrıları gastrointestinal sistemdeki huzursuzluk belirtileridir. Mayo Clinic uzmanlarına göre, bu semptomlar genellikle ciddi durumların belirtileri değildir, ancak bulantı ve mide ağrısına neden olabilecek hayatı tehdit eden bazı durumlar vardır. Bağırsak tıkanması, ülser, enterit, apandisit ve pankreatit, mide ağrısı ve mide bulantısına neden olabilecek durumlardır. Bu koşulların tümü hayatı tehdit edici komplikasyonlar için potansiyele sahiptir.
Pankreatit
Pankreatit, pankreasın iltihabıdır. Pankreatit, en belirgin mide ağrıları ve mide bulantısı olmak üzere çok sayıda belirtiye neden olur. Bu durum kronik veya akut olabilir. Mide bulantısı akut pankreatit için daha spesifiktir. Pankreatit tedavisi genellikle bir hastanede yapılır.
Bağırsak Tıkanması
Bağırsak tıkanması, yiyeceklerin geçmesini önleyen büyük ya da küçük bağırsaklarınızın tıkanmasından kaynaklanır. En sık tümör, adezyon ve fıtık nedenidir. Tıkanma sonucu karın ağrısı, bulantı, karın şişmesi ve kusma oluşabilir.
Apandisit iltihabı apandisit olarak bilinir. Bu durum, karın bölgesinin sağ alt kısmında ciddi ağrıya neden olabilir. Ağrı genellikle göbek deliğinin etrafında görülür ve karnın sağ alt kısmına doğru hareket eder. Bulantı, kusma, karın şişliği, iştah kaybı ve düşük dereceli ateş de bu rahatsızlığın en sık görülen belirtileridir. Apandisit, cerrahi olarak ekin çıkarılmasıyla tedavi edilir.
Peptik ülser
Peptik ülserler üst sindirim kanalınızın iç kısmında açık yaralardır. Peptik ülserler mide ve duodenum olarak da bilinen üst ince barsakta gelişebilir. Peptik ülserlerin en sık görülen belirtileri mide ağrılarıdır. Ülserlerin en sık nedeni helicobacter pylori bakterileridir. Mide bulantısı, kusma, iştah değişikliği ve midenin boşalması durumunda ağrı, peptik ülseri olan insanları rahatsız edebilecek semptomlardır. Ülserler ilaç kullanarak veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.
Enterit
Enterit, ince bağırsak iltihabıdır. Genellikle kirli gıdaların yutulmasından kaynaklanır. Karın ağrısı, bulantı, ateş, kusma ve ishal enteritin sık görülen belirtileridir. Bu durum genellikle ilaç kullanılarak tedavi edilir. Enterit mantar, bakteri veya virüslerden kaynaklanabilir. Tedavi genellikle etken maddeye göre yapılır.
, , ] ]