Sindirim, gıdaları hem mekanik hem de kimyasal olarak parçalama işlemidir, böylece içerdiği besin maddeleri vücudunuz tarafından absorbe edilip kullanılabilir. Optimal beslenme, düzgün çalışan bir gastrointestinal sistem gerektirir. Bazı sindirim mekanizmalarının herhangi birindeki bir kusur, yediğiniz yiyeceğin eksik kullanılmasına veya daha da kötüsü, yetersiz beslenmeye neden olabilir.
Sindirim Temelleri
Sindirim sisteminiz dudaklarınız, dişleriniz, diliniz ve ağız boşluğu, farenks (boğaz), yemek borusu, mide, ince bağırsak, kolon ve anüs. Mide-bağırsak sistemine tükrük bezleri, karaciğer, safra kesesi ve pankreas dahil olmak üzere çeşitli organlar bulunur. Ağzınıza yiyecek yerleştirdiğinizde, tükürük salgılanmasını, sindirim enzimlerinin salınımını, mide hareketliliğinin uyarılmasını ve hormon üretiminin artmasını içeren bir dizi olay tetikler.
Mekanik Faktörler
Mideniz her ne kadar genellikle yediğiniz yemeği iyice karıştırabilir, zayıf çene kasları, yetersiz diş çürüklüğü veya acele nedeniyle yetersiz çiğneme midenizin işini yapmasını zorlaştırabilir. Havuç veya benzeri yüksek lifli gıdalar gibi doğası gereği sindirimi zor olan gıdalar, eğer çiğnemediklerinde bağırsakta tamamen parçalanmayabilir. Bu tür gıda maddelerinin parçaları bağırsaktan geçebilir ve dışkı ile tanınabilir. Aynı şekilde, eğer mideniz, yemeğinizi bağırsağınıza girmeden önce yeterli bir şekilde karıştırmazsa - mide motilitesinin diyabet tarafından engellenmesi durumunda ortaya çıkan bir sorun, örneğin - bağırsak görevi bitirmek için donatılmamışsa ve tamamen sindirilmeden önce dışkı. Ayrıca, eğer yiyecek gastrointestinal kanalınızdan çok hızlı geçerse, tamamen sindirilemeyebilir. Bu, irritabl barsak sendromlu veya Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi enflamatuar barsak koşulları olan viral diyare döneminde ortaya çıkabilir.
Fizyolojik Faktörler
Sindirim, yemeğin tükürük ile karıştırıldığı ağzınızda başlar. ve nişasta ve yağların parçalanmasını başlatan enzimler. Yeterince tükürük üretmiyorsanız - bazı ilaçlar, otoimmün hastalıklar veya baş ve boynun önceki radyasyon tedavileri tükürüğü engelleyebilir - yiyeceğiniz bu önemli “ön işlem” işlemine maruz kalmadan midenize ulaşır. Midenize girdikten sonra, yemek normal olarak, sindirim enzimlerinin işlevini artıran hidroklorik asit ile karıştırılır. Pernisiyöz anemide veya anti-ülser ilaçlarının kullanımıyla meydana gelen yetersiz asit üretimi eksik sindirime katkıda bulunabilir. Sırasıyla pankreatit ve karaciğer hastalığının komplikasyonu olan pankreas enzimlerinin veya safranın bozulmuş salgılanması, sindirim verimliliğini de azaltacaktır. Son olarak, çölyak hastalığının özelliği olan bağırsak zarının anormallikleri, bağırsaklarınızın emici alanını azaltabilir ve uygun bir sindirim ile etkileşime girebilir.
Psikolojik Faktörler
Sindirim, makul ölçüde fazladan gerektiren karmaşık bir işlemdir. normal anatomi ve fizyolojik fonksiyon. Sindirimin sözde sefalik evresi kokular, manzaralar ve hatta belirli yiyeceklerin anıları tarafından aktive edilir. İştah açıcı uyaranlara maruz kaldığınızda, mideniz büyümeye başlar, tükürür ve mide ve pankreasınız hidroklorik asit ve sindirim enzimleri salgılar. Tersine, yiyecekler anlaşılmaz anılar ortaya çıkardığında, karşıt yanıtı gösterebilirsiniz: bulantı ve iştahsızlık. Belki de hayatınızdaki özellikle stresli bir dönemde sindirim ile ilgili sorunlar yaşamışsınızdır. Psikolojik faktörler ile sindirim arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılmamıştır, ancak çoğu insan etkileşimlerden bazı şekillerde etkilenmiştir.
Öneriler
Yemeğinizin yalnızca birkaç kişiden daha fazlası için tamamen sindirilmediğini fark ederseniz günler, doktorunuza danışmalısınız. Akut hastaysanız, sorun kısa sürede kendiliğinden çözülebilir. Bir viral ishal patlaması, örneğin, genellikle iki veya üç gün içinde geçer. Geçmişte pankreatit teşhisi konduysanız, pankreasınız gerektiği gibi enzim üretmiyor olabilir ve enzim takviyesi kullanımından faydalanabilirsiniz. Doktorunuz iyi bir rejim önerebilir. Kötü kokulu, yağlı bağırsak hareketleri, kan testleriyle kolayca teşhis edilebilen çölyak hastalığının bir göstergesi olabilir. Yemeğinizi sindirmiyorsanız ve ayrıca kilo kaybediyorsanız, iltihaplı barsak hastalığı gibi potansiyel olarak ciddi nedenleri ekarte etmek için doktorunuzu en kısa sürede görmelisiniz.
, , ] ]