Kolesterol, karaciğer tarafından üretilen ve belirli yiyecekleri yiyerek elde edilen mumlu, yağ benzeri bir madde olan bir lipittir. Kolesterolü sadece kalp hastalığı ve felç açısından düşünebilseniz de, genel yapınızın ve sağlığınızın temel bir parçasıdır. Kolesterol, hücre zarlarınızın ve vücudunuzdaki bazı maddelerin oluşumunun önemli bir parçasıdır. Kolesterol olmasa, seks hormonlarınız tükenir ve hücrenizin yapısı zayıflar.
Hücresel Taşımacılık
Vücudunuzdaki hücrelerin kendi görevlerini yerine getirmeleri gerekir. Bazılarının sınırlı bir işlevi vardır, diğerleri çok amaçlı hizmet verebilir. Bu görevleri gerçekleştirmek için hücreleriniz enerjiye ihtiyaç duyar. Hücre enerjisinde en önemli oyunculardan biri oksijendir. Nefes alma ihtiyacınız aslında hücrelerin oksijen gereksinimidir. Oksijen, sodyum veya potasyum gibi moleküller ve çözücüler, hücrenin çalışması için hücre zarından geçmeleri gerekir. Geçiş veya geçirgenlik, sıvı kristal olarak bilinen bir durum olan belirli bir akışkanlık seviyesini koruyan, hücrenin zarındaki proteinler, lipoproteinler ve kolesterol ile düzenlenir. Genel Fizyoloji Dergisi'ne göre, daha az akışkan olan bir zar, akışkanlar veya diğer moleküller için geçirgen olmayacaktır.
Hücre Zarı Yapısı
Vücudunuzun hücreleri küçük olabilir, ancak genel önemi son derece önemlidir. Muazzam. Hücresel yapı, iki fosfolipit tabakası, protein ve kolesterolden oluşan zarla başlar. Fosfolipidlerin iki ucu vardır; bir tanesi sudan hoşlanan, hidrofilik, diğeri ise hidrofobik değildir. Hidrofobik uçlar, hidrofilik uçlar dışarıya dönük olacak şekilde birbirlerine bakar. Proteinler, kolesterol molekülleri gibi fosfolipid tabakaları boyunca dağılır. Clinton Community College'a göre, kolesterol, zardaki fosfolipidlere neredeyse eşit miktarlarda bulunur ve zar geçirgenliğinde büyük rol oynar.
İşlev
Hücre zarı, yapı, akışkanlık ve koruma sağlama işlevini yerine getirir iç hücre yapıları. Bazı moleküllerin hücre içine ve dışına geçişine izin verir. Kolesterol, zara gömülüdür ve geçirgen zara yapı ve biraz katılık katmaktadır. Kolesterol olmadan, hücrenin içine ve dışına daha fazla sıvı ve molekül sızabilir ve bu da fonksiyonlarını etkileyebilir. Kolesterol aynı zamanda zarın düşük sıcaklıklarda bir kristal durumuna geçişini önler ve böylece hücrenin akışkanlığının bir kısmını muhafaza etmesini sağlar.
Membran Kolesterol
halka sistemi ve kısa bir dallı hidrokarbon kuyruğu. Bir hücre zarı içinde, hidroksil grubu dışa dönük olacak şekilde yönlendirilirken, hidrofobik halka sistemi, fosfolipidin yağ asidi kuyrukları ile zarın içindedir. Fosfolipidlerin yağ asidi başları, kolesterolün hidroksil grubu ile hidrojen bağları oluşturur. Kolesterolün sertliği, fosfolipidlerin hidrokarbon kuyruklarının hareketliliğini azaltır. Yüksek konsantrasyonda kolesterol içeren fosfolipid membranlar, sıvı kristal ve kristal halleri arasında bir akışkanlığa sahiptirler.
Kanıt
Genel Fizyoloji Dergisi'nde yayımlanan Ocak 2008 tarihli bir çalışmada, Dr. John Mathai ve meslektaşları okudu geçirgenlik faktörlerini daha doğru bir şekilde belirlemek için hücre zarlarının geçirgenliği. Her ne kadar daha önce membran kalınlığından etkilendiği düşünüldüğü halde, araştırmacılar, su geçirgenliğinin, zarın içindeki lipid alanıyla daha güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu keşfetti. Kolesterol molekülleri, su geçirgenliğinde önemli bir rol oynamıştır; kolesterol eklenmesi, membranların su geçirgenliğini azalttı.