Herpetik stomatit, vücut sıvıları veya doğrudan temas yoluyla yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık en çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür. Belirtileri arasında ağrılı yutma, baş ağrısı, ateş, diş etlerinin şişmesi ve ağrılı ağrılı ülser sayılabilir. Ülserler normalde iki veya üç hafta içinde iyileşir. Virüs yeniden aktif hale gelene kadar hareketsiz kalabilir. Antibiyotikler ikincil enfeksiyonları önleyebilir.
Açıklama
Stomatit "ağız iltihabı" anlamına gelir. Herpetik stomatit ile, yanakların, dilin, dudakların ve ağzın çatısının mukozası iltihaplanır. Durum acı verici olabilir. Etkilenen bölgelerden kızarıklık, şişlik ve kanama oluşabilir.
Tekrarlayan Hastalıklar
Herpetik stomatit tekrarlayan bir hastalıktır. Hastalığa herpes simpleks virüsü (HSV) neden olur ve viral solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en yaygın viral enfeksiyondur. Stomatit ağız ve dudakları etkiler. Virüs vücutta uykuda kalabilir ve bu alerji, yorgunluk, solunum yolu enfeksiyonları, güneş ışığına maruz kalma, adet ve yorgunluk ile nüksetilebilir.
. Hastalar, iyileşmeyi hızlandırmak ve ağrıyı en aza indirmek, sıcak veya soğuk sıvılardan kaçınmak için enfeksiyon sırasında çoğunlukla sıvı beslenmeleri sürdürmelidir. Lidokain de dahil olmak üzere topikal anestezikler ağız ağrısı için kullanılabilir.
Komplikasyonlar
Herpes enfeksiyonu olan herpetik keratokonjonktivit, herpes stomatitinin bir komplikasyonu olabilir. Ağızdaki primer enfeksiyon göze yayılırsa, tıbbi tedavi esastır. Tedavi edilmezse bu enfeksiyon körlüğe neden olabilir.
Kaçınılması Gerekenler
Herpetik stomatit muzdarip olduğunda, sıcak ve soğuk içecekler ve yiyeceklerden kaçının. Güneş ışığına uzun süre maruz kalmaktan da kaçınılmalıdır. Tütün ürünleri ve alkol, herpetik stomatitin bir bölümü sırasında kullanılmamalıdır, zira ağız astarını daha fazla tahriş eder.
İletim
Herpetik stomatit ile etkilenen insanlar başkalarını hastalığa maruz bırakırken dikkatli olmalıdırlar. . Son derece bulaşıcıdır. Öpmek, yemek yemek, diş fırçaları ve nevresimler paylaşmak hastalığı yayabilir. Ülserler iyileştikten sonra durumu olan bir kişi artık bulaşıcı değildir.
Ne Zaman Doktor Çağrılacak
Stomatit belirtileri genellikle bir ila iki hafta içinde kaybolur. Yeterince sıvı tüketmezseniz, susuz kalabilirsiniz. Ciddi dehidrasyon meydana gelirse, doktorunuza danışmanız gerekebilir. Yutmama, yüksek ateş, şiddetli ağrı ve herhangi bir semptomun 10 ila 14 gün içinde iyileşmemesi durumunda doktorunuza danışın. , , ] ]