Fetüsün iskeleti, gebe kaldıktan yaklaşık 13 hafta sonra kemik geliştirmeye başlar. Kemikler yavaş yavaş sertleşir ve kas dokusu gelişmeye başlar. Doğumda, bir yenidoğanın vücudunda yaklaşık 300 kemik bulunur. Zamanla, bu kemikler yetişkinlerde 206 kemiği oluşturmak üzere bir arada büyürler.
Kemiğe Kıkırdak
Ulusal Diş ve Kraniofasiyal Araştırma Enstitüsü'ne (NIDCR) göre insan embriyosu kıkırdakla başlar kemiğe dönüşür. Kıkırdak esnek, lastik bir maddedir. NIDCR, kıkırdaktan kemiğe geçişin, transkripsiyon faktörleri adı verilen karmaşık bir protein sistemi tarafından koordine edildiğini söylüyor. Bu ağ, kemikleşme (kemik dokusu oluşumu) işlemini tamamlamak için tam zamanında uygun genleri ateşler. Yeni doğmuş bebeklerin ve küçük çocukların kemikleri erişkinlerde olduğu kadar güçlü değildir, çünkü henüz kemiklendirilmemiştir. Çocukluk döneminde, kıkırdak büyür ve yavaş yavaş yerine kalsiyum yardımı ile kemik konur.
Kemik Materyal
Kemikler öncelikle kollajen, fosfor, sodyum ve kalsiyumdan oluşur. Kalsiyum kemikleri sertleştirir, böylece vücut ağırlığına dayanabilecek kadar güçlü olurlar. Kemikler kalsiyum içerir ve vücudun diğer alanlarında gerekli olduğunda kan dolaşımına karışır. Kan hücrelerinin çoğu, kemiğin iç kısmında bulunan kemik iliği tarafından üretilir. Kemik iliğinde bulunan kök hücreler kırmızı kan hücreleri (dokulara oksijen sağlar), trombositler (kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur) ve bazı beyaz kan hücrelerini (enfeksiyon savaşçıları) üretir. Kemikler diğer kemiklere bağlarla (uzun, lifli kayışlar) bağlanır.
Kemik Çeşitleri
İnsan vücudundaki iki kemik türü kompakt kemik ve süngerimsi kemiktir. Kompakt kemik fildişi andırıyor. Kemiğin güçlü, pürüzsüz ve sağlam dış kısmıdır. Kompakt kemiğin içinde süngere benzeyen birkaç süngerimsi kemik tabakası vardır. Süngerimsi kemik, kompakt kemik kadar dayanıklı olmasa da, çok sağlamdır.
, , ] ]