Soğuk algınlığı (diğer bir deyişle soğuk algınlığı) üst solunum yollarını (boğaz, burun, sinüsler ve kulaklar) etkileyen virüslerin neden olduğu hastalıklardır. Ayrıca URI veya üst solunum yolu enfeksiyonu olarak da adlandırılabilir. Grip (grip), bazen alt solunum yollarını da (akciğerleri) de etkileyebilecek daha şiddetli bir versiyondur. Her ikisi de kuzeyde sonbahar, kış ve erken ilkbaharda daha fazla oluşma eğilimindedir. Stres, zayıf beslenme ve uyku eksikliği, bu enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Elde yıkama, bu enfeksiyonların yayılmasını azaltmanın en iyi yoludur.
Soğuk Algınlığı
200'den fazla farklı soğuk virüs var. "Rhinovirus is the most common.", 3, [[Soğuk algınlığı semptomları burun akıntısı, boğaz ağrısı, hapşırma, tıkanıklık, öksürük ve titremedir. Bebeklerde, tek belirti ateş olabilir. Çocuklarda, soğuk algınlığının yüzde 20'sine kadar kulakları da etkiler ve kulak iltihabı belirtileri ortaya çıkarır. ) çocuklar genellikle yılda sekiz ila 12 soğuk algınlığı yaşarlar. Soğuk algınlığı birkaç gün kadar kısa ya da birkaç hafta kadar kısa olabilir.
Soğuk algınlığı, işte ve okulda kaçırılan günler açısından toplum üzerinde büyük bir yük oluşturur. ABD'de 75 ila 100 milyon kişi doktorlarını bu belirtilerle görüyor ve yaklaşık 150 milyon günlük iş kaçırılıyor.
Soğuk algınlığının tedavisi yok. Grip aksine, soğuk algınlığına karşı hiçbir aşı yoktur. Tedaviler, vücut enfeksiyonla mücadele edildikten sonra bitecek olan semptomlara yöneliktir.
Grip
Grip, Grip A veya B virüslerinin neden olduğu daha ciddi bir hastalıktır. Belirtiler üst solunum yolunu içerir, ancak alt solunum yolunu da etkileyebilir. Tipik grip belirtileri ani başlangıçlı ateş, ağrılar, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve kuru bir öksürüktür. Çocuklarda ayrıca kulak iltihabı, bulantı ve kusma gibi ek semptomlar görülebilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 5 ila 10'u ve çocukların yüzde 20 ila 30'u dünya çapında grip oluyor. Grip, her yıl, özellikle kronik hastalar, küçük çocuklar ve yaşlı hastalardaki birçok hastaneye yatış ve ölümden sorumludur.
Grip, antiviral ilaçlarla “tedavi edilebilir”, ancak sadece grip süresini kısaltırlar. Ortalama olarak günde bir gün.
Aşılama
Aşılama, 6 aydan büyük herhangi biri için influenzaya karşı (alerji veya kontrendikasyon olmadıkça) kullanılabilir. Grip virüsü çok kolay ve sıkça mutasyona uğradığından ve aşılar hangi virüs türlerinin geleceğine dair en iyi tahminlere göre yapıldığından aşılama her zaman etkili olmayabilir. Bununla birlikte, hala grip olan aşılanan kişilerin çoğu, aşılanmamışlarsa, genellikle daha hafif bir grip aşısı olur.