|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar

Birçok ilaç ağız kuruluğuna veya kserostomiye neden olur. Farmakolog Muhammed Abdollahi ve meslektaşlarına göre "Çağdaş Diş Hekimliği Uygulamaları Dergisi" adlı 2008 tarihli bir makalede, bazı ilaçlar tükürük akışını veya kalsiyum ve fosfor konsantrasyonunu azaltarak ağız kuruluğuna neden oluyor. İlaç reaksiyonlarının çoğunun ilaca başladıktan sonraki iki hafta içerisinde farkedilebildiğini belirtiyorlar. Bir ay sonra ağız kuruluğu belirtilirse, muhtemelen ilaca bağlı değildi. Tıp fakültesi profesörleri Michael D. Turner ve Jonathan A. Ship’e göre “Amerikan Diş Hekimliği Birliği Dergisi” başlıklı 2007 tarihli bir makalede, pek çok yaşlı insanın ağızları ağrıyor. Yaşlı insanların reçeteli ilaçlar kullanmasının daha muhtemel olduğunu ve yan etkilere karşı daha savunmasız olduklarını söylüyorlar. Turner ve Ship notu iki ilacın ağız kuruluğu için FDA onaylı olduğunu gösteriyor: pilokarpin ve cevimeline. Ağız bulaşıkları ve şekersiz sakızlar ve darphane de yardımcı olur.

Psikiyatrik İlaçlar

Abdollahi ve meslektaşlarına göre, birçok psikiyatrik medikal, benzodiazepinler dahil olmak üzere ağız kuruluğuna neden olur - anksiyete bozukluklarını tedavi etmek için kullanılan ilaçlar - ayrıca antipsikotik ilaçlar . Ek olarak, antidepresanlar ayrıca selektif serotonin geri alım inhibitörleri - SSRI'lar gibi xerostomiye ve ayrıca trisiklik antidepresanlar ve atipik antidepresan bupropionuna neden olabilir. Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan lityum da ağız kuruluğuna neden olabilir.

Turner ve Gemi bazen bir ilaç türüne ihtiyaç duyulduğunu ve daha az ciddi bir yan etkiye neden olan bir ilacın seçilebileceğini not eder. Örneğin, SSRI'ların trisiklik antidepresanlardan daha fazla kserostomiye neden olma ihtimalinin daha düşük olduğunu bildirmektedirler.

Antihipertansif İlaçlar

Hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, Abdollahi ve meslektaşlarına, özellikle beta blokerlere ve kalsiyum kanalına göre ağız kuruluğuna neden olabilir blokerler. Turner ve Ship ayrıca diğer antihipertansif ilaçların alfa blokerleri, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri - ACEI'ler ve diüretikler gibi ağız kuruluğuna neden olabileceğini de belirtmektedir.

Yasadışı İlaçlar

Bazı yasadışı ilaçların kullanılmasına neden olabilir İrlandalı uyuşturucu eğitim görevlisi Sinead O'Mahony Carey tarafından derlenen "Tıp Uzmanları İçin Madde Bağımlılığı Rehberi" ne göre ağız kuruluğu. Eroinin ağız kuruluğuna neden olduğu, kalp atış hızı, kaşıntılı cilt ve ilacın ağrılı geri çekilmesi gibi diğer birçok yan etkiye neden olduğunu bildirmiştir. Ayrıca kokain ve amfetaminler gibi kötüye kullanılan ilaçların ağız kuruluğuna neden olabileceğini de not ediyor. Ek olarak, aynı zamanda MDMA veya Ecstasy olarak da bilinen metilendioksimethamphetamin, çok ağız kuruluğu kadar boğaz ağrısına da yol açar.

Üriner İnkontinans İlaçları

Karl-Erik Andersson, MD ve meslektaşları raporda Sinir aşırı aktivitesinin neden olduğu idrar kaçırma tedavisi için verilen bazı ilaçların 2009 yılında "UroToday International Journal" dergisinde ağız kuruluğu, özellikle darifenasin, fesoterodin ve oksibutinin oral genişletilmiş salıverilmesine neden olabilir. Ek olarak, oksibutinin transdermal yamaları ve solifenasin ER, tolterodin ER ve trosyum klorür ER, ağız kuruluğuna neden olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır