Yanıklar en yaygın cilt yaralanmalarından bazılarıdır. Yanıklar yangından, kimyasal maddeler veya elektrikli malzemelerle çalışmaktan veya diğer nedenlerin yanı sıra güneşte çok fazla zaman geçirerek ortaya çıkabilir. Üç yanık sınıflandırması vardır: birinci derece, ikinci derece ve üçüncü derece. İkinci ve üçüncü derece yanıklar en tehlikelidir ve her bir yanma türü kendine has bir belirleyici özelliğe sahiptir:
İkinci Derece Yanma Özellikleri
İkinci derece yanıklar yanıktan geçtiğinde ortaya çıkar. cildin ilk tabakası ve dermis olarak bilinen ikinci cilt tabakası içine. İkinci derece yanıklar, birinci derece yanıklardan farklı olarak kabarır. Üçüncü derece yanıklar, kısmi kalınlıktaki yanıklardır, yani kırmızı ve lekeli görünürler. İkinci derece yanıklar çok acı verici ve şişer. Bu tip yanıklar ter bezlerine, saç köklerine ve yağ bezlerine zarar verir, ancak dermisin tamamen tahrip olmasına neden olmaz. Bu yoğun hasar nedeniyle, ikinci derece yanıklar çok ağrılıdır ve sıvı kaybına neden olur.
İkinci Derece Yanık Tedavisi
İkinci derece yanığın iyileşmesi iki ila üç hafta sürer. Yanmış bölgeye soğuk su uygulayın. İkinci derece bir yanıktan muzdarip bir kişiye de şok tedavisi uygulanmalıdır. Yanık şiddetli ise, tıbbi yardım isteyin. Yaygın bir ikinci derece yanık güneş yanığıdır. Yanık kabarcıklarını kırmayın.
Üçüncü Derece Yanma Özellikleri
Üçüncü derece yanıklar cildin hem epidermisini hem de dermis katmanlarını tahrip eden tam kalınlıkta yanıklardır. Doku ölümü cilt altı dokuda devam eder ve kas ve kemiğe zarar verebilir. Üçüncü derece yanık olan cilt beyaz veya kömürleşmiş görünecektir. Üçüncü derece yanıktan muzdarip insanlar genellikle yanık ağrısını hissetmez, çünkü yanık bölgesindeki sinir uçları tahrip olmuştur. Üçüncü derece yanıklar büyük miktarda sıvı kaybına neden olur ve enfeksiyon riski çok yüksektir.
Üçüncü Derece Yanık Tedavisi
Üçüncü derece yanıkların iyileşmesi çok uzun zaman alır ve kalıcı yara izlerine neden olabilir ve sinir hasarı. Üçüncü derecedeki yanmayı tedavi etmek için yanmış bölgeyi steril bir bezle örtün ve şok belirtilerini kontrol edin: rutubetli cilt, sığ solunum, karakteristik olmayan düşük kan basıncı ve mavimsi dudaklar ve tırnaklar. Yanmış giysilerinizi yanıklardan çıkarmayın veya yanıklara buz uygulamayın - bunların yapılması yanık kurbanının şoka girmesine neden olabilir. Mümkünse, kanın hayati organlara akmasını sağlamak için yanık kurbanının ayaklarını yükseltin. Hemen bir ambulans çağırın ve yanık kurbanı şok belirtileri göstermesi durumunda operatörü bilgilendirin.
, , ] ]