Hepatit C, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, ABD popülasyonunun en az yüzde 1'inde meydana gelen bulaşıcı bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit C virüsü karaciğere saldırarak iltihaplanma ve skarlaşmaya neden olur. Birkaç on yıl boyunca aşamalar halinde ilerleyen kronik hepatit C, karaciğere kademeli ve devam eden hasar ile karakterizedir. Bazı insanlarda, karaciğer artık düzgün bir şekilde çalışamayana kadar hastalığın evreleri ilerlemeye devam eder.
Akut Hepatit C
Hepatit C'nin ilk aşaması akut evre olarak bilinir. Bu süre zarfında virüs karaciğere saldırır, karaciğerde çoğalır ve yayılır. Bağışıklık sistemi virüsle savaşmaya çalıştığında karaciğer iltihaplanır. CDC'ye göre, insanların yalnızca yüzde 20 ila 30'unda akut hepatit C belirtileri görülüyor. Olasılıklar arasında flukike semptomlar, cildin veya gözlerin beyazlarının sararması ve soluk dışkı sayılabilir.
Akut hepatit C'li kişilerin yaklaşık yüzde 15 ila 25'i karaciğere kalıcı bir zarar vermeden 6 ay içinde virüsü temizler , CDC’ye göre. Bu nedenle hastalığın bu aşamasında tedavi nadiren önerilmektedir. Kadınlar, genç insanlar ve güçlü bir bağışıklık tepkisi olanlar, virüsü kendi başlarına temizlemenin olasıdır. Virüsü temizlemeyen insanlar arasında, hepatit C kronikleşir ve devam eden karaciğer iltihabına neden olur.
Kronik Hepatit C
Hepatit C'nin kronik aşamasında, virüsler çoğalmaya devam eder ve bağışıklık olarak karaciğer hücrelerine saldırmaya devam eder sistem enfeksiyonla savaşır. Enfekte karaciğer hücreleri ölür ve karaciğer kendini iyileştirmeye çalıştığında yerini almak için yenileri oluşturulur. Bununla birlikte, virüs ve bağışıklık sistemi arasındaki mücadeleyle ilişkili devam eden iltihap, hepatit C'nin tedavi edilmemesi durumunda, on yıllar boyunca yavaş yavaş biriken karaciğer izlerine neden olur. Fibrozis olarak bilinen bu karaciğer skarı, kronik hepatit C'nin bir özelliğidir. Karaciğer skar oranını artırma eğiliminde olan faktörler şunlardır: - Erkek cinsiyeti. - 40 yaşından sonra enfeksiyon. - Obezite. -- Alkol içmek. - Prediyabet ve diyabet. - HIV veya hepatit B virüsü ile dezenfeksiyon.
Kronik hepatit C'li kişilerde devam eden karaciğer iltihabı ve skar olmasına rağmen hiçbir belirti veya semptom olmaz. Doğrudan etkili antivirallerle yapılan başarılı tedavi, bu zararlı süreçleri durdurur ve çok fazla olmasa da bazı karaciğer hasarları geri dönüşlü olabilir.
Siroz
Uzun süredir devam eden hepatit C siroza ilerleyebilir, bu da karaciğer skarının çok şiddetli olduğu anlamına gelir Organın temel yapısı bozuk. CDC'ye göre Hepatit C, hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 5 ila 20'sinde siroz gelişir. Kompanse siroz adı verilen erken evre sirozu ile karaciğer hala işlev gösterebilir ve hastalık genellikle semptomlara neden olmaz.
Hepatitin neden olduğu erken siroz hastaları için doğrudan etkili antiviral tedavi ile acil tedavi önerilmektedir C, Amerikan Karaciğer Hastalıkları Derneği, Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ve Uluslararası Antiviral Topluluğu - ABD kılavuzlarına göre. Başarılı bir tedavi mevcut karaciğer hasarını yavaşlatabilir, durdurabilir ve bazen kısmen iyileştirebilir. Tedavi olmadan skar dokusu birikmeye devam edebilir ve karaciğer yetmezliği olan ileri sirozlara yol açabilir.
Karaciğer Yetmezliği
Tedavi edilmemiş bırakıldığında, erken evre siroz, eşlik eden karaciğer yetmezliği ile birlikte ilerlemiş siroza ilerleyebilir. İleri evre sirozda karaciğerin çoğu skar dokusu ile desteklenir. Yetersiz sayıda sağlıklı karaciğer hücresi sayesinde, karaciğer artık birçok hayati işlevini yerine getiremez. Ek olarak, skar dokusu birikmesi karaciğerden kan akışını engeller. Portal hipertansiyon adı verilen bu durum, kan dolaşımına ve karaciğere akan dolaşımdaki yüksek basınca neden olur. Zayıf karaciğer fonksiyonunun ve portal hipertansiyonun kombinasyonu, aşağıdakileri içerebilecek çeşitli semptomlara neden olur: - Sıvı birikmesinden dolayı karın şişmesi. - Kilo kaybı ve kol ve bacaklarda kas dokusu azalması. - Cildin ve gözlerin beyazlarının sararması. - Kolay morarma ve kanama. - Kan kusma veya kanlı tabureleri geçme. - Karışıklık, aşırı uyuşukluk veya koma.
Hepatit C'ye bağlı ileri evreli siroz hastalarını tedavi etmek için genellikle karaciğer nakli gerekir.
Liver Cancer
Her ne kadar Hepatit C'nin ayrı evresi, enfeksiyon nedeniyle siroz gelişen kişilerde karaciğer kanseri gelişme riski daha yüksektir. Her yıl, hepatit C'nin neden olduğu sirozu olan insanlar, Kasım 2002'de "Hepatology" de yayınlanan bir makaleye göre yüzde 1 ila 4 oranında karaciğer kanseri gelişme şansı ile karşı karşıya kalırlar. Hepatit C enfeksiyonunun karaciğer hücrelerinin kanserli hale gelmesine neden olan mekanizmalar karmaşıktır. Ancak, devam eden inflamasyon ve virüs ve karaciğer hücreleri arasındaki doğrudan etkileşimlerle ilgilidirlar.
İleri fibroz veya sirozlu kişilerde hepatit C virüsünün başarılı bir şekilde tedavisi ve temizlenmesinden sonra bile karaciğer kanseri için yüksek risk altında olmaya devam etmektedir. Bu nedenle, Amerikan Karaciğer Hastalıkları Derneği, Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ve Uluslararası Antiviral Topluluğu Derneği - ABD kılavuzları, karaciğer kanserinin olası gelişimini izlemek için yılda iki kez karaciğer ultrasonu testi önermektedir.
Sonraki Adımlar
Birçok Hepatit C hastaları hastalığa sahip olduklarının farkında değillerdir, bu nedenle test erken teşhis ve tedavi için önemlidir. Hepatit C sadece kan testi ile teşhis edilebilir. CDC, hepatit C taramasını önerir: - 1945-1965 doğumlu herkes. - Mevcut ve eski intravenöz ilaç kullanıcıları. - 1992'den önce organ nakli veya kan nakli yapılan kişiler. - HIV'li tüm insanlar. - Böbrek yetmezliği nedeniyle uzun süredir diyaliz geçirmiş olan insanlar.
Hepatit C için test edilip edilmediğiniz konusunda emin değilseniz doktorunuzla konuşun. Belirtileri veya belirtileri varsa derhal doktorunuza başvurun. Karaciğer yetmezliği. Kan kusarsanız, kanlı veya siyah dışkı alırsanız veya ani zihinsel değişiklikler geçirirseniz acil tıbbi yardım alın.
Tıbbi danışman: Tina St. John, M.D.
, , ] ]