| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Sklerozun Belirti ve Semptomları

MS, beyni ve omuriliği etkileyen ömür boyu süren bir nörolojik hastalıktır. Enflamatuar değişikliklerin gerçekleştiği yere göre, MS çeşitli belirti ve semptomlara neden olabilir. Terimlerin uygun bir şekilde kullanıldığından emin olmak için, “belirtiler” hastaların bir şeyle ilgili kendi algılarını tanımlarken, “belirtiler” doktorların nörolojik muayeneler sırasında bulduğu gerçek değişimlerdir. En az 24 saat boyunca mevcutsa, MS'in neden olduğu bir belirti veya semptom görüyoruz. MS'in neden olduğu en yaygın semptom ve bulgular şunlardır:

Optik Nörit

Optik nörit, optik sinirin iltihabıdır ve MS'te en sık görülen nörolojik olaylardan biridir. Genellikle bir kerede bir gözü etkiler ve yaygın semptomlar arasında bulanık görme, göz hareketi sırasında ağrı ve en çok kırmızı renkte azalma görülür. Diğer bulgular, azalmış görme keskinliği ve renk görme ile azalan kontrast görmedir. Görme bozukluğu hastaların çoğunluğu için geri dönüşlüdür, görme birkaç haftadan birkaç aya kadar normale döner.

Duyusal Değişiklikler

MS, mutlak duyum kaybından, duyu kaybına kadar değişen farklı duyusal değişikliklere neden olabilir. artmış duyum ve ağrı. Farklı semptomlar genellikle karıncalanma, elektrik hissi, uyuşukluk ve ağrıyı içerir. Vücudun herhangi bir kısmı zamanla bitişik bölgelere yayılarak etkilenebilir. Muayenede bulunan işaretler genellikle dokunma, sıcaklık veya keskin dokunma hissini azaltır veya arttırır. Duyusal değişikliklerin çoğunluğu işlevsel olarak sınırlayıcı olmamakla birlikte, farklı yüzeylerin algısını değiştirerek yürüme zorluğuna neden olabilir.

Kas Zayıflığı

Akut bir MS krizi sırasında çeşitli derecelerde kas güçsüzlüğü yaşanabilir. Ayrıca remisyon döneminde. Zayıflık minimal olabilir ve ellerde ve ayaklarda sakarlık veya ağırlığa veya uzun yürüyüşlerden sonra bacakların sürüklenmesine neden olabilir. Daha belirgin kas güçsüzlüğü, hastalar ve doktorlar tarafından genellikle kolay bir şekilde tespit edilebilen gözle görülür bozulmalara neden olmaktadır.

Kas Sıkılığı remisyon. Daha yorucu bir aktiviteden sonra sıkı ve ağrılı kas hissi yaygındır. Kas krampları ağrılı olabilir ve rastgele ortaya çıkabilir. Her gece krampları uyku düzenini önemli ölçüde değiştirebilir.

Denge Sorunları

Hastalar tarafından sık sık “oda dönüyor” olarak tanımlanır, baş dönmesi, yürüme zor olduğunda ve genellikle mide bulantısı veya kusma eşlik ettiğinde yetersiz kalma sürelerine neden olabilir. Daha az ciddi denge problemleri sıklıkla “baş dönmesi” olarak tanımlanır ve genellikle uzayda neredeyse sabit bir dengesizlik haliyle sonuçlanır, ancak gerçek bir eğirme hissi yaratmaz. Muayene sırasında topuklu ve ayak parmaklarıyla temas eden düz bir çizgide yürümeyle ilgili problemler olarak görülür (bir huzursuzluk testine benzer). Sık sık olmamakla birlikte işitme problemleri ve kulaklarda çınlama da mümkündür.

Mesane ve Bağırsak Sorunları

Mesane alışkanlıkları MS sırasında önemli ölçüde değişebilir ve hastalar sıklığı ve aciliyeti arttırır. Bu aynı zamanda idrar yapma, idrar tereddüt etme ve eksik boşalma ile ilgili problemlerle de karıştırılabilir. Mesane fonksiyonunun bozulması, enfeksiyon riskini arttırır ve hastalık tekrarları ve yaşam kalitesini kötüleştirir. Hem ishal hem de kabızlık olabilir ve bazen birlikte de karıştırılabilir.

Cinsel İşlev Bozukluğu

MS cinselliği birçok farklı yoldan etkileyebilir - doğrudan beyindeki ve omurilikteki enflamatuar lezyonlar tarafından MS ile ilişkili semptomlar yorgunluk, mesane ve barsak problemleri, kaslarda güçsüzlük ve gerginlik, ağrı ve hareketlilik problemleri. Kadınlar arasında fiziksel uyarılma ve orgazma ulaşmada zorluk en sık görülen semptomlardır. Erkekler için erektil disfonksiyon ve orgazma ulaşma problemleri en sık görülen semptomlardır. Ruh halindeki, enerji seviyesindeki ve yaşam boyu hastalıkların diğer yönlerindeki değişiklikler, her iki cinsiyette de cinsel istek ve istek azalmasına neden olabilir.

Ruh Hali Sorunları

Depresyon ve anksiyete en sık bildirilen ruh halidir. MS'de hastalar veya aileleri tarafından değişiklikler. Her ikisi de MS teşhisi sırasında kötüleşebilir veya başlayabilir ve her ikisi de hastaların yaşam kalitesini ve başa çıkma yeteneğini önemli ölçüde etkileyebilir. Daha az sıklıkta bildirilen diğer iki ruh hali değişikliğidir: öfori ve psödobulbar etkiler. Euphoria, çok ciddi fiziksel sakatlığa rağmen aşırı iyimser bir tutum sergiliyor. Psödobulbarlı hastalar, kontrol edilemeyen uygunsuz sosyal durumlarda gülme ya da ağlama farkını etkiler ve kişinin gerçek duygularını yansıtmaz.

Yorgunluk ve Uyku Bozuklukları

Yorgunluk en çok biridir hastalar tarafından bildirilen sık MS semptomları ve en sakatlayıcı olarak kabul edilir. MS'te halsizliğe neyin yol açtığını tam olarak bilmiyoruz, ancak şu anki teori, muhtemelen uyku sorunları ve depresyon gibi diğer faktörlerle birlikte, hastalığın sadece kısmen neden olduğu çok faktörlü bir problemdir. İki tür MS yorgunluğu uzmanlar tarafından kabul edilmiştir: zihinsel ve fiziksel.

Diğer birkaç MS semptomunda olduğu gibi uyku problemleri, sadece hastalıktan veya kas sıkılığı gibi ilişkili semptomlardan kaynaklanabilir; mesane ve barsak problemleri, ağrı ve depresyon. Hastalar en sık uykuya dalma ve uykuda kalma ile ilgili sorunlar yaşarlar, ancak ayrıca uyku, solunum engelleyici uyku apnesi ve REM uyku bozukluğu sırasında nefes almada da sorunlar yaşarlar.

Bilişsel İşlev Bozukluğu

MS'te bilişsel işlev bozukluğu, kısa süreli bellek, konsantrasyon, çoklu görev ve yeni bilgilerin işlem hızı ile ilgili sorunları tanımlayan bir şemsiye terimdir. Bilişsel problemler hastalığın göreceli olarak erken yaşlarında ortaya çıkabilir ve sosyal ve mesleki yaşamı, istihdam edilebilirliği ve ilişkileri etkileyebilir. zaten mevcut nörolojik semptomlar. Uhthoff'un fenomeni olarak adlandırılan bu fenomen, büyük olasılıkla, vücut çekirdek sıcaklığı arttığında meydana gelen hasarlı miyelin bölgelerinde sinyalleri taşıyan kötüleşen bir yetenek ile açıklanabilir. Bu fenomenin en önemli gerçeği zamansal niteliği ve soğuduktan sonra semptomların referans seviyesine kadar iyileşmesidir. Sıcak hava, sıcak banyo, egzersiz ve ateş gibi vücut ısısının artmasına neden olan faaliyetler ve durumlar bu etkiyi yaratabilir.

Bu olgunun bir sonucu olarak, birçok MS hastası sıcak banyolardan ve saunalardan kaçınır ve farklı kullanımlar kullanır egzersiz öncesi ve sırasında soğutma stratejileri. Egzersizin faydalı olduğu kanıtlandığından, hastaları ondan caydırmak yerine, planlanan faaliyetten önce soğuk içecekler, klimalı spor salonları ve soğuk duşlarla hidrasyon önerilmektedir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com