|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Soya Sütü Erkeklerin Steril Olmasına Neden Olabilir mi?

Soya sütü ve diğer soya ürünleri, insan vücudundaki insan östrojeninin etkisini taklit edebilecek bir tür fitoöstrojen soya izoflavonu içerir. Bazı tıbbi çalışmalar soya izoflavon tüketimini azaltılmış erkek doğurganlığı ile ilişkilendirirken, diğer bilimsel araştırmalar soyanın erkek doğurganlığı üzerinde hiçbir etkisi olmadığı sonucuna varmıştır. Hiçbir bilimsel kanıt soya sütünü erkeklerde sterilite ile ilişkilendirmedi.

Soya İzoflavonları

Soya ürünleri, insandaki kadınlık hormonu östrojenine benzer etkileri olan bir tür bitki bileşiği olan izoflavonların en zengin diyet kaynağıdır. Oregon Eyalet Üniversitesi'ndeki Linus Pauling Enstitüsü'ne göre. İzoflavonlar üreme organlarındaki ve kalp, karaciğer, beyin ve kemiklerdeki östrojen reseptörlerine bağlanır. Bazı reseptörlerde, izoflavonlar östrojen ile aynı metabolik etkilere neden olur, ancak bazılarında soya izoflavonları östrojeni bloke eder ve bir anti-östrojen etkisine neden olur. Soya izoflavonları, bilimsel ilgi konusudur çünkü soya izoflavonlarının östrojenik ve östrojenik etkileri nasıl yarattığının daha iyi anlaşılması, meme ve rahim kanseri ve osteoporoz da dahil olmak üzere östrojenle ilgili sağlık durumları için çözümlere yol açabilir.

Soya gıdalarını tüketmek, "İnsan Üreme" dergisinin Nisan 2008 sayısında yayınlanan bir çalışmanın sonuçlarında belirgin şekilde daha düşük sperm konsantrasyonuyla ilişkilendirildi. Harvard Halk Sağlığı Okulu ve Harvard Tıp Okulu'ndan araştırmacılar, Massachusetts Genel Hastane Doğurganlık Kliniği'ne soya gıdalarını üç ay boyunca tüketmeleri konusunda sorgulayan 99 kişiyi sorguladı. Harvard araştırmacıları, en yüksek miktarda soya maddesi tüketen erkeklerin, mililitre başına soya ürünleri tüketmeyenlere göre 41 milyon sperm içerdiğini belirledi. Sperm hareketliliği ve morfolojisi, azalmış sperm sayısından etkilenmedi ve çalışmanın hiçbir konusu steril değildi.

Testosteron

2008-2009’a göre soya ürünlerinin tüketilmesinin erkek cinsiyet hormonu testosteronu üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği "Doğurganlık ve Kısırlık" dergisinde yayınlanan çalışma. Minnesota Üniversitesi, Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi ve Loma Linda Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, benzer özelliklere sahip olan soya ve kırmızı yoncadan elde edilen soya izoflavonları ve izoflavon özütlerini içeren düzinelerce klinik çalışmanın kapsamlı bir analizini yaptı. Araştırma ekibi, soya tüketiminin toplam testosteron düzeyleri veya vücutta kullanım için dolaşımda bulunan biyoyararlanabilen testosteron miktarı üzerinde önemli bir etkisi olmadığı sonucuna varmıştır. Sterilite, incelenen çalışmalara hiçbir şekilde dahil olmamıştır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar ve Uyarılar

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi, kısırlık veya cinsel işlev bozukluğu olan erkeklerin soya ürünleri tüketmekten kaçınmalarını tavsiye eder. Oregon State University'deki Linus Pauling Enstitüsü'ne göre, büyük miktarlarda soya tüketmek, antikoagülan warfarin ve anti-tümör ilaç tamoksifen dahil olmak üzere, bazı ilaçlara müdahale edebilir. Soya ayrıca kadınlarda meme kanseri tümörlerinin büyümesine de katkıda bulunabilir. Diyetinizi değiştirmeden önce çok miktarda soya sütü tüketimi içerecek şekilde veya soya izoflavon takviyesi almadan önce doktorunuza danışın.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır