Amerikan Pediatri Akademisi, çocuk gelişimini dört ana aşamaya ayırır. Gelişim aşamaları bir bütün olarak, hamilelikten 21 yaşına kadar olan çocuğu kapsar. Artan yaş sırasındaki evreler bebeklik, erken çocukluk, orta çocukluk ve ergenliktir.
Bebeklik
Bebeklik, çocuklar için gelişimin ilk aşamasıdır ve doğum öncesi bakım sırasında ve 1 yaşına kadar olan çocuğu kapsar. . Ulusal Çocuk Bakımı Ağı, yaşamın ilk yılında meydana gelen gelişimsel kilometre taşlarını listeler. İlk yıl motor, dil, sosyal, duyusal ve düşünme becerileri için hızlı bir gelişim dönemidir. İlk yılın sonunda, çocuklar genellikle tarama yapabilir, desteksiz oturabilir, gevezelik edebilir ve basit sesler ve eylemler kopyalayabilirler.
Erken Çocukluk
Erken çocukluk, çocuğun hayatının 1 ila 4 yıllarını kapsar. Aynı zamanda hızlı bir gelişme aşamasıdır. Bu, çocukların tüm yaşamları boyunca kullanacakları temel becerileri geliştirdikleri önemli bir aşamadır. Bu gelişim periyodunun sonunda, çocuklar fantezi oyununa katılabilmeli, kısa cümlelerde oldukça net konuşabilmeli ve diğer çocuklarla iyi etkileşime girebilmelidir.
Orta Çocukluk
Orta çocukluk dönemi 5-10 yaş arası Bu okul çağında meydana gelen en büyük gelişme sosyal becerilerdir. Çocuklar, yalnızca diğer çocuklarla değil, aileleri dışındaki yetişkinlerle de temas halindedir. Bu aşamada benlik saygısı gelişmeye başlar ve bireysel kişilik özellikleri parlamaya başlar. Çocuklar aynı zamanda bu gelişim aşamasında daha fazla bağımsızlık aramaya başlarlar.
Ergenlik
Ergenlik, Amerikan Pediatri Akademisi tarafından tanınan çocuk gelişiminde son aşamadır. Bu aşama, tanınmış aşamaların en büyüğü olan 10 yılı kapsar. Bu süre zarfında çocuklar stresli olabilecek çeşitli değişikliklere uğrarlar. Sadece ergenlikle ilgili fiziksel değişikliklere maruz kalmazlar, aynı zamanda karar verme becerilerini daha da tanımlamaya ve kendi seçimlerini yapmalarına başlarken duygusal değişikliklere de sahiptirler. Bu aşama son derece önemlidir ve yetişkinlikte kimler olacaklarını belirler.