Bileşik bir mikroskop, hem mercek hem de objektif bir mercekten oluşur. Birçok bileşik mikroskopta, farklı büyütme kuvvetlerine izin vermek için farklı objektif mercekleri yerine döndürülebilir. Hem mercek hem de objektif mercek yakınsak merceklerdir, yani merceğe giren paralel ışık ışınları tek bir noktaya (odak noktası olarak adlandırılır) birleşir.
Bileşik Mikroskop Görüntü Nasıl Ters Çevirir?
Bileşik mikroskoptaki objektif lensin çok kısa bir odak uzaklığı vardır. Işık numuneden geçtikten sonra, objektif lensi ve objektif lensin odak noktasını geçtikten sonra oluşan görüntü ters çevrilecektir. Bu görüntü mercek merceği tarafından görülen nesnedir. Mercek merceği yalnızca basit bir büyüteç olarak işlev görür ve objektif mercek tarafından oluşturulan görüntüyü büyütür. Sonuç olarak, bir bileşik mikroskoptan bakıldığında görülen görüntü incelenen numuneyle karşılaştırıldığında ters çevrilir.
Ters Görüntünün Etkileri
Görüntünün bileşik mikroskop altında inversiyonu olabilir. Mikroskop altında "e" harfinin basılı haline bakarak gösterilmiştir. Objektif lensin dışbükey olması nedeniyle görüntü ters çevrilecektir. Ayrıca, oryantasyonun bilindiği daha büyük örneklerde de görülebilir (örneğin, bir böceğin başı slaytın üstüne doğru yöneltilmişse).
, , ] ]