“Gıda zehirlenmesi” ifadesi, gıda ürünlerinde bakteri yemekten veya bunlara aktarılan bakterilerden kaynaklanan hastalık anlamına gelir. Yiyeceklerin nasıl hazırlandığı ve depolandığı, gıda zehirlenmesi riskini artırabilir veya azaltabilir. Mayonezin hazırlanması ve depolanması risk faktörlerine iyi bir örnektir.
Mayonezden Gıda Zehirlenmesi
Birçok tarifte kullanılan bir çeşni olan Mayonez, geleneksel olarak gıda zehirlenmesine neden olduğundan şüphelenilmektedir. Bu kavram yanılgısı, evdeki mayonezin çoğunun sıfırdan yapıldığı ve ticari olarak üretilmediği zamanlardan kaynaklanmaktadır. Salmonella, kümes hayvanlarının ve diğer çiftlik hayvanlarının vücutlarında bulunan bir bakteridir. Bir yumurta mayonez yapmak için kullanılan bileşenlerden biridir. Ticari olarak üretilen mayonez, pastörize (sterilize etmek için ısıl işlem görmüş) yumurtalar içerir. Eğer mayonez kirlenirse, sebebi muhtemelen uygun olmayan depolama veya çapraz bulaşmadır.
İşaretler
Gıda zehirlenmesi belirtilerinin bir kısmı aşırı susuzluk, ağız kuruluğu, az idrar veya hiç idrar ve kafa karışıklığı değildir. Diğer belirtiler arasında 101.5'e kadar ateş, diğerlerinde aynı yemeği yiyen diğerleri aynı semptomları ve iki günden uzun süren kalıcı semptomları yaşamaktadır.
Belirtiler
Salmonella zehirinin belirtileri yorgunluk ve halsizlik duygularını içerir. yanı sıra mide ağrıları ve /veya kramp, ateş, ishal ve dehidrasyon. Yiyecek zehirlenmesi bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler gibi gruplar için ölümcül olabilir. Gıda zehirlenmesi veya virüs olup olmadığını belirlemek için, dışkı kültürü gereklidir.
Tedavi
Salmonella zehirlenmesi olan kişilerin çoğunluğu, genellikle dört ila dört ay içinde kendini çözdüğü için tedavi gerektirmez. yedi gün. Yiyecek zehirlenmesine maruz kalan kişiler bol miktarda sıvı içmelidir; Ancak kahve, çay, soda ve spor içeceklerinden kaçının. BRAT diyetini (muz, pirinç, elma püresi ve tost) kullanarak karın ağrıları azaldıktan sonra yiyecekleri yavaşça verin. Mideyi ağırlaştırabilen, örneğin lif içeriği yüksek veya yağ oranı yüksek yiyecekler gibi yiyeceklerden kaçının. Ağır vakalarda, kişi hastaneye yatırılabilir ve bakteri kan dolaşımına girerse, antibiyotik gerekebilir.
Önleme
Çiğ ve pastörize edilmemiş gıdalardan kaçınarak gıda zehirlenmesi riskini sınırlandırın çiğ yumurta, kurabiye hamuru, tiramisu, çikolatalı mus ve yumurta pilavı olarak. İyice pişmiş ve içinde pembe olmayan etleri yiyin. Dondurucu yiyecekler tüm bakterileri öldürmez, bu nedenle yiyecekler iyice pişirilmelidir. Yemeden önce tüm taze meyve ve sebzeleri yıkayın. Ek olarak, yiyecek hazırlamadan önce ve sırasında ellerinizi yıkayarak, farklı kaplar kullanarak ve örneğin aynı kesme tahtası kullanarak ya da şarküteri veya salata yiyeceklerinin yanına çiğ yiyecek yerleştirerek çapraz bulaşmayı önleyerek iyi hijyen uygulayın.
, , ] ]