Nefesde meyveli bir kokuya, ciltte tatlı bir kokuya veya idrarda tatlı bir kokuya neden olabilecek birkaç metabolik bozukluk vardır. Bu bozukluklar tedavi edilebilir, ancak bazıları daha derin altta yatan sorunların belirtileri olabilir.
Akçaağaç Şurubu İdrar Hastalığı
Akçaağaç şurubu idrar hastalığı (MSUD), genetik olarak kalıtsal bir metabolik hastalıktır. Vücudun, amino asitleri valin, lösin ve izolösinin parçalayamamasına neden olur. Bu, kanda bu maddelerin zararlı seviyelerinin birikmesine neden olur. Belirtileri arasında iştah kaybı, uyuşukluk, kusma, akçaağaç şurubu, nöbet ve koma gibi kokan idrar sayılabilir. Tedavi protein içermeyen bir diyet, şeker, yağ ve sıvıdan intravenöz alım içerir. Hemodiyaliz, amino asit seviyesini düşürmenin bir aracı olarak da kullanılabilir.
Laktik Asidoz
Laktik asidoz, kan akışındaki laktik asit seviyesinin çıkarıldığından daha hızlı artmasına neden olur. Belirtileri mide bulantısı ve güçsüzlüğü ve nefes ya da cilt üzerinde tatlı, meyveli bir koku içerir. Tedavi, hastalığın altında yatan nedenleri değiştirmeye odaklanır. Elektrolit seviyelerini kontrol etmek için kan testleri gereklidir. Laktik asidozun en yaygın sebebi yoğun ve uzun süreli egzersizlerdir, bunun nedeni, oksijen seviyesi azaldıkça laktik asit seviyelerinin artmasıdır. Ayrıca AIDS, kanser, solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve sepsis neden olabilir.
Diyabetik Ketoasidoz
Diyabetik ketoasidoz, diyabetin bir komplikasyonudur. Vücutta yakıt kaynağı olarak kullanılacak şekeri yetersiz olduğunda ve bunun yerine yağ kullanıldığında oluşur. Ketonlar - yağ parçalanmasının yan ürünleri - vücutta negatif etkilerle birikmeye başlar. Belirtileri zayıflık, sık susama, sık idrara çıkma, yorgunluk, nefes kaybı, bulantı, kusma ve nefes ya da cilt üzerinde tatlı ya da meyveli bir koku içerir. Tedavi, insülin dozajının arttırılmasını ve kayıp sıvıların değiştirilmesini içerir.