Demir oksit, demir ve oksijen veya demir, oksijen ve hidrojenden oluşan 16 kimyasal bileşikten biridir. Bu bileşiklerin çoğu doğal olarak oluşur; pas, örneğin, hidrojen ve oksijen moleküllerinden oluşan suya reaksiyona giren demirin bir sonucudur. Diğerleri kasıtlı olarak endüstriyel amaçlar için yapılmıştır. Örneğin kuruş sikkeleri, demir oksit bileşiği ile pigmentli metalden yapılmıştır. Demir oksit, manyetik özellikleri için de kullanılır. Genel olarak toksik olmadığı düşünülse de, demir oksit bileşikleri, insanlar üzerindeki olası zararlı etkiler açısından araştırılmıştır.
Nanotoksisite
Hem doğal olarak meydana gelen hem de insan vücudu için gerekli olan demir ve demir oksidin çeşitli tıbbi kullanımları vardır. . Bununla birlikte, UC San Diego tarafından yapılan son araştırmalar, tıbbi tedavilerde yaygın olarak kullanılan demir oksitlerin, demir oksit partiküllerini, kanserli hücreler gibi belirli hücre tiplerine bağlamak üzere özel olarak geliştirilmiş kaplamalarla eşleştirildiğinde bazı hücre tiplerinde toksisiteye neden olabileceğini göstermiştir. Biyomalzemeler tarafından yayınlanan bir makalede, kıdemli yazar Sungho Jin, ne demir oksidin ne de kaplamaların ayrı ayrı zarar vermesine rağmen, kombinasyon halinde, bağlandıkları hücrelerde beklenmedik reaksiyonlara neden olduklarını önerdi.
Ekolojik Etkiler
Büyük Demir oksit miktarları ciddi çevresel sorunlara neden olabilir. Pennsylvania gibi madencilik ülkelerinde, su ile su basmış demir madenleri galon demir oksit havuzlarına, nehirlere ve göllere dökülüyor; Bu, balıkları zehirleyebilir ve çevreyi kirletebilir. Demir molekülleri “sarı çocuk” olarak bilinen katı bir demir oksit oluşturmak için oksijenle reaksiyona girerek, onları kirletmek için nehirlerin ve su yollarının dibine çöker. "Sarı çocuk" sudaki yaşamı boğuyor ve balıkları ve bitkileri öldürüyor.
Solunum Hasarları
Avustralya'da, şehir merkezlerinin atmosferine kırmızı demir oksit tozu gönderen fırtınalar, demir oksidin nefes alma sorunlarına neden olabileceğini ve astımı, alerjileri ve sinüs enfeksiyonlarını şiddetlendirir. Demir oksidin kendisi, bitki poleni ve kendisine çektiği malzeme kadar tehlikeli değildir; bu malzeme ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Manyetik Tehlikeler
Demir oksit mıknatıs yapmak için sıklıkla kullanılır ve bunlar çeşitli sağlık problemleriyle ilişkilendirilir. Küçük demir oksit mıknatıslarının en yaygın tehlikesi, yutulmaları olabilir. Sindirim sistemi içindeki iki mıknatıs, bağırsak duvarları arasında birbirine bağlanarak ciddi veya hatta ölümcül tıbbi etkilere sahip olabilecek bir tıkanıklık yaratabilir. Bu özellikle küçük mıknatısları kolayca yutabilecek bebekler ve küçük çocuklar için tehlikelidir.