| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Hücresel Solunumu Etkileyen Faktörler

Hücresel solunum, besin maddelerini enerjiye dönüştürme yöntemidir. Hücresel solunum sürecinden geçen bazı besinler yağlar, glikoz ve diğer asitlerdir. Hücresel solunum işlemi daha fazla enerji ile sonuçlanır. Birçok faktör canlılarda hücresel solunum oranını etkiler.

Besin Miktarı

Dönüştürmek için ne kadar fazla besin varsa, hücresel solunum sürecinde enerji o kadar fazla sonuçlanır. Hücresel solunum sürecinden geçebilen ve enerjiye dönüşebilen besin türleri yağ, protein ve karbonhidratlardır. Bu ayrıca amino asitleri ve yağ asitlerini içerir. Karbonhidratlar glikoza dönüşür, yağlar sitrik asit döngüsünden geçer ve proteinler parçalanır ve glikolizden geçer. Enerjiye dönüştürmek için mevcut besinlerin miktarı bir kişinin diyetine bağlıdır. Besinler, hücresel solunumda üç işlemden geçer. İşlemler glikoliz, Kreb’in döngüsü ve sitokrom sistemidir.

Sıcaklık

Hücresel solunumu etkileyen diğer bir faktör çevre sıcaklığıdır. Genellikle, sıcaklık daha sıcaksa, hücresel solunum hızı artar. Sıcaklık ne kadar düşük olursa, hücresel solunum hızı o kadar yavaş olur. Daha sıcak ortamlarda yaşayan insanlar, vücutta dönüştürmek için uygun besin maddeleri bulunduğu sürece, enerjilerini geri kazanmayı daha kolay bulurlar. Bunun nedeni, hücresel solunum işleminde bulunan enzimlerdir. Enzimler daha kolay parçalanır ve sıcaklık yükseldiğinde daha hızlı enerjiye dönüşür. Sıcaklık, hücresel solunum oranını etkilese de, daha yüksek sıcaklıklarla daha fazla enerji üretimi kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur. Sıcaklık faktörü, sadece hücresel solunum işleminin oranını etkiler.

Hücrenin Durumu

Hücresel solunum işleminden geçen bir hücrenin durumu, besin maddelerinin enerjiye dönüşüm oranını etkileyen bir faktördür. Nöronlar veya insan saçı kökleri gibi çalışan hücreler, tohum gibi uykuda olan hücrelere kıyasla daha yüksek bir hücresel solunum hızına sahiptir. Bunun nedeni, çalışan hücrelerin vücutta fazladan enerji depolayabilmeleriyken, uykuda olan hücrelerin hareketsiz kalma eğilimindedir. Bu nedenle, bitki hücrelerinin insan hücreleri veya hayvan hücreleri kadar enerji depolaması gerekmez. Bitkilerde hücresel solunumun, insan ve hayvan hücrelerinin yaşadığı hücresel solunum sürecinden biraz farklı olmasının nedeni budur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com