Tıpta, bir hastanın yaşamı tehdit edici bir durumu belirten - glikoz okumaları dahil - laboratuvar sonuçlarına "kritik" veya "panik" değerler denir ve derhal rapor edilmelidir. Katılan hekim veya uygun sağlık hizmetleri uzmanı. Kritik glikoz seviyeleri istisna değildir.
Dikkat Edilecek Noktalar
Glikoz, diyette karbonhidratların parçalanmasından kaynaklanan basit bir şekerdir, çoğu canlı organizmada ana enerji kaynağıdır. Diğer herhangi bir vücut kimyasında olduğu gibi normal bir değer aralığına atanır.
Normal Glikoz Değerleri
Kritik glikoz aralıklarının tanınması için normal değerlerin belirlenmesi gerekir. Normal referans değerleri klinik çalışmalar ve testlerle belirlenir ve görünüşe göre sağlıklı bireylerde bulunması beklenen sonuçları açıklar. Sağlıklı bir yetişkinde normal bir 8-10 saatlik açlık glikozu 70 ila 110 mg /dL arasında olmalıdır.
Kritik Glikoz Seviyeleri
Kritik glikoz seviyeleri iki kategoriye ayrılır: kritik düşük seviyeler ve kritik yüksek seviyeleri. Kritik bir aralığa giren glukoz seviyeleri, vücutta geri dönüşü olmayan hasarı veya hatta ölümü tetikleyebilir. 50 mg /dL'nin altındaki glikoz seviyeleri hipoglisemik olarak kabul edilir ve 40 mg /dL'lik bir glikoz, hemen etki gerektiren "kritik bir değerdir". Kritik olarak düşük glikozun belirtileri arasında tedavi edilmezse bayılma, halsizlik, konfüzyon ve bilinçsizlik sayılabilir. Amerikan Diyabet Birliği, 126 mg /dL'nin üzerindeki açlık glikoz seviyesinin hiperglisemik olarak düşünülmesini önermektedir. 400 ila 450 mg /dL aralığında glikoz seviyeleri "kritik değerler" olarak kabul edilir ve hemen dikkat gerektirir. Kritik olarak yüksek glukoz belirtileri arasında kafa karışıklığı, uyuşukluk, susuzluk, zayıf nabız ve bulantı bulunur. Seviyeyi düşürmek için hemen tedavi edilmezse diyabetik koma ve ölüm izlenebilir.
Önem
Acil hekim bildirimi gerektiren kendi kritik glikoz aralıklarını belirlemek her laboratuvarda kalmıştır. Referans aralıkları metodolojiye ve ilgili araçlara göre değişebilir.
, , ] ]