Hücre zarı hastalıkları, doğada genetik olan yaşamı tehdit edici bozukluklardır ve genellikle vücudumuzda iyon kanalları ve zardaki çeşitli reseptörler için anahtar olan proteinlere karşı çalışırlar. Bu hastalıklar ya hücrelerin normal fonksiyonlarını bozarak ya da sadece hücre zarını etkileyerek çalışır. Bu hastalıkların birçoğu başka bileşenler de içerir.
Hyaline Membran Hastalığı
Preterm bebeklerde yaygın olarak görülen Hyaline membran hastalığı doğum anında akciğerleri etkiler, böylece solunum sıkıntısına neden olur. Sonuç olarak, akciğerler doğumdan sonra normal düzeyde oksijen ve karbondioksit değişimine ihtiyaç duyarlar.
Alzheimer Hastalığı
Alzheimer hastalığının beyindeki oksidatif stresi, fosfolipid değişikliklerine neden olur. Fosfolipitler, hücre zarlarımızın önemli bir bileşenidir. Bu değişiklikler, hücre zarını bozar, bu nedenle beyin hücrelerinin işlevini bozar.
Kistik Fibrozis
Kistik fibroz, akciğerlerde kusurlu kalsiyum iyonu nedeniyle aşırı sıvı üretimi sağlayan bir hastalıktır. kanal. Bu kanal, ciğerlerimizin hücre zarı için önemli olan bir protein içerir. Kalsiyum iyonu kanalı, ciğerlerimizdeki sıvı ve mukus seviyesini kontrol eder. Bu kanal kistik fibrozise dönüştüğü zaman, mukusun akciğerlerde birikmesine neden olur, böylece nefes alması zorlaşır.
Duchenne Musküler Distrofi
Bu hastalık kas hücresindeki distrofeni etkiler. Distrofin, kas hücre duvarının hücre içi bölüme bağlanmasına izin verir. Distrofin yokluğunda, hücre zarı kendisini onaramaz, böylece onu yok edemez ve Duchenne kas distrofisine neden olur. , , ] ]