Kafein, en çok uyanık kalmanıza yardımcı olan ve bir göreve konsantre olmanız gerektiğinde beyninizi odaklamanıza yardımcı olan uyarıcı bir ilaç olarak bilinir. Bu kimyasal aynı zamanda beyninizi etkileme şekli nedeniyle sakinleştirici etkilere sahiptir. Bu tür etkiler stimülasyon ve enerji artışı kadar farkedilmez, ancak kafeinin bağımlılığı konusunda rol oynarlar.
Kafein ve Dopamin
Dopamin, hoş hisleri uyaran bir nörotransmiterdir. Alice Park of Time Health, bu kimyasalın beyinde, size olumlu bir şey geldiğinde veya büyük bir yemekten memnun olduğunuzda kendinizi iyi hissetmeniz için çalışır. Kokain, amfetaminler ve kafein dahil olmak üzere birçok ilaç yapay olarak bu etkiye neden olmaktadır. Dopamin, kafeinin uyarıcı etkilerine sakin ve mutlu bir his verir.
Psikolojik Etkiler
Kafein, belirli bir stres etkeni gidermek için kullanırken psikolojik olarak sakinleştirir. Örneğin, okulda büyük bir sınav yapmak ya da uykunuz olduğu için önemli bir iş görevini bitirmekten endişe duyabilirsiniz. Kafeinli haplar veya enerji içeceği almak, hatta birkaç bardak kahve içmek bile, sizi uyandırsa bile sizi sakinleştirebilir, çünkü gerekli işi yapabileceğinize daha çok güveniyorsunuz.
Addictive Effects
Kafeinin bağımlılık yaratan etkileri ilacı almamanız durumunda ajitasyona neden olur ve nihayet bir fincan kahve içtiğinizde, bir kola veya bir fincan kaparken veya başka bir kafeinli ürün kullandığınızda çayınızı sakinleştirdiğinizde sakinleşir. Gün boyunca çok fazla kafein tüketen yoğun kahve içicileri ve diğerleri, uyuşturucu gecede kendi sistemlerinden çıktığı için uyuşuk, huzursuz ve sıkıntılı hissederek uyanırlar. Bu insanlar vücutlarının kimyasal maddelere olan fiziksel bağımlılıkları nedeniyle bir miktar kafein aldıklarında daha sakin hissediyorlar.
Kafein Yoksunluğu
Kafein bağımlılığı sizi fiziksel olarak etkileyen ve psikolojik olarak sizi rahatsız eden yoksunluk semptomlarına neden olacak kadar ciddi. Yaygın etkiler, Johns Hopkins Medicine'e göre baş ağrısı, bulantı, kas sertliği ve ağrıdır. Birçok kafein kullanıcısı ilacı kullanmayı bıraktıklarında grip benzeri semptomlar yaşar. Ayrıca, kafein çekilmesi sırasında huzursuz, uykulu, depresyonlu ve konsantrasyon bozukluğunuz olur. Bir kez daha kafein tüketmeye başladığınızda zihinsel olarak sakin hissediyorsunuz ve fiziksel belirtiler kendiliğinden çözülüyor.
Dikkat Edilecek Noktalar
Çekme işlemini beklerseniz, kafein bağımlılığını yenebilir ve ilaçsız sakin bir duruma dönebilirsiniz. semptomlar. Johns Hopkins Medicine, kafein kullanmayı bıraktığınız zamanın 24 ila 48 saat içinde en yoğun etkilere maruz kaldığını söylüyor. Çekilme etkileri dokuz gün kadar sürebilir, ancak yavaş yavaş azalır ve sonunda tamamen durur.