| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Mesanenin Fonksiyonları

Kasık kemiğinin arkasında bulunan içi boş bir kesesi olan mesane, idrar sisteminin ayrılmaz bir organıdır. Mesanenin temel işlevleri, böbrekler tarafından üretilen idrarı depolamak ve vücuttan atmaktır. Bu işlevleri yerine getirmek için, mesane duvarı, gerilebilir bir mukus zarı ile kaplanmış ve merkezi sinir sistemine üç sinir kümesiyle bağlanmış detrusor kasını toplu olarak oluşturan üç düz kas katmanından oluşur. Sinirler ve kaslar, idrar deposunu kontrol etmek, beyni işaretlemek ve idrarı geçersiz kılmak için mükemmel bir koordinasyon içerisinde birlikte çalışırlar.

Depolama

İdrar böbreklerde üretilir ve sürekli olarak mesaneye iki üreterden akar. her iki tarafta bir tane. 8-10 inç uzunluğundaki tüpler olan üreterler, idrarı böbrekten mesaneye taşımak için büzüşen ve gevşeyen kaslarla kaplanır.

Mesanenin üçüncü bir tüpü vardır, idrar yolu İdrar vücuttan atılır. Bu tüp, iç üretral sfinkter, mesanenin boynu ve üretra arasında yer alan dairesel bir kas tarafından kontrol edilir. Bu sfinkter çok önemlidir, çünkü onsuz mesane idrarı depolayamaz; bunun yerine idrar sürekli olarak mesaneden ve vücudun dışından geçer.

Mesane duvarı gerilebilir ve onu mükemmel bir saklama alanı yapar. İdrar mesaneye girerken, mesane daha fazla hacme izin verir. Mesane duvarındaki gerici reseptörler doldukça beyine sinyal gönderir.

Sinyal

pp mesanedeki sinirler periferik sinirlerdir, yani o zaman beyne bağlanan omurilikten dallanırlar. Mesane dolduğunda, sinirler sinirlerden, omuriliğe ve beyne doğru bir sinyal gönderir. Daha sonra beyin, iç üretral sfinkterin gevşemesini ve detrusor kasının büzülmesini talimat veren mesaneye geri bir sinyal gönderir.

Voiding

Mesanenin detrusor kası kasıldıkça mesanenin içindeki basınç oluşur. üretranın içindeki basınçtan daha yüksek, idrarın gevşeyen iç üretral sfinkterden dışarı akmasına izin veriyor. Bu sinyallerin tümü, idrarın mesaneden tamamen çıkması için tam olarak koordine edilmelidir. Beyin idrar boşluğunu otomatik olarak düzenlese de, insanlar boşluğu geciktirme kabiliyetine sahiptir - böylece onlara tuvalete gitmeleri için zaman verir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com