Sözsüz iletişim insan türüne evrenseldir. College of DuPage web sitesine göre, Dr. Albert Mehrabian tarafından yapılan araştırma, insan iletişiminin yaklaşık yüzde 55'inin sözsüz olduğunu öne sürüyor. Sözlü olmayan iletişimin önündeki engeller, kasıtlı aldatmacadan kültürel farklılıklara ve zihinsel işlevdeki sorunlara kadar çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.
Gelişimsel Bozukluklar ve Beyin İşlev Bozukluğu
Otizm ilk önce çok küçük çocuklarda görülür ve yetişkinliğe devam eder. Yale Tıp Fakültesine. Otistik çocuklar ve yetişkinler genellikle olağandışı sözsüz iletişim jestleri sergiler. Ayrıca, Helpguide ve Mayo Clinic web sitelerine göre, sık sık diğer insanlardan sosyal veya sözel olmayan ipuçlarını okuma kabiliyetinden yoksunlar. Yale Tıp Fakültesine göre otistik bireylerin yaklaşık yüzde 50'si konuşma kabiliyetine sahip değil. Bununla birlikte, Asperger Sendromu olan kişiler iyi sözel becerilerin yanı sıra genellikle normal veya hatta yüksek zekaya sahiptir. Bununla birlikte, genellikle Yardım Kılavuzuna göre eksantrik veya sosyal olarak yetersiz kaldıkları izlenimi verirler.
Afazi veya iletişim kabiliyetinin kaybı genellikle travmatik kafa yaralanmalarından kaynaklanan beyin tümörleri, felç veya beyin hasarı ile ortaya çıkar. Mayo Clinic'e göre. Afazi sözlü ve yazılı dili anlama yeteneğini etkiler. Afazinin ciddiyeti, beyin hasarının kapsamına ve konumuna bağlıdır.
Kültürel Engeller
Kültürel farklılıklar sözel olmayan iletişimde engellere de neden olabilir. Farklı jestlerin çoğu zaman farklı kültürlerden insanlara büyük ölçüde farklı anlamları vardır. Örneğin, elinizi avuç dışa bakacak şekilde dikey olarak sallamak, Amerika Birleşik Devletleri'nde "güle güle" anlamına gelir, ancak Korea Times'a göre Kore'den birine "gelmek" olarak yanlış yorumlanabilir. Asya kültürleri de genellikle göz temasıyla ilgili Batı kültürlerinden farklıdır.
Birçok Amerikalı, doğrudan gözle teması dürüstlük belirtisi olarak değerlendirir. Ethnicity Online web sitesinde, gözlerinizi alçaltmanın birçok Asya kültürü arasında bir saygı işareti olduğu görülüyor. Birçok Latin Amerikalı ve Afrikalı Amerikalı, “Her Bir Beyin Ne Diyor” adlı yazarı Joe Navarro’ya göre, kaçınmaya teşebbüs etmek yerine pişmanlık belirtisi olarak “giydirildiklerinde” göz temasından kaçınmaktadır. Ethnicity Online'a göre Günümüzde Psikoloji.
Kişisel alana duyulan ihtiyaç, kültürler arasında da çeşitlilik gösteriyor. Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi Zirai İşçi Yönetimi için yazılan "Parti Yönlü Arabuluculuk: Başkalarına Farklılıkların Çözümüne Yardım Etmek" yazarı Gregorio Billikopf'a göre, birçok göçmen erkek, diğer erkeklerle yakın fiziksel olarak yakın oturmaktan rahatsızlık duyuyor. Billikopf, kültürel temelli genellemeler yapmaktan kaçınmak için önemlidir, uyardı.
Aldatıcı Hareketler
Birileri yalan söylemeye çalıştığında sözsüz hareketler çoğu zaman gerçeği vermesine rağmen, bir yalancı bulmak Navarro'ya göre çok zor olabilir. . İzolasyonda düşünülen sözsüz jestler yanlış yorumlamaya yol açabilir. Örneğin, birçok gözlemci, el sıkma işlemini, aldatma yerine gerçekte bir gerginlik belirtisi olduğunda, sık sık yalan söyleme yalanı olarak yorumluyor. Navarro, aldatmacayı doğru bir şekilde saptamanın bir yolunu, suçlayıcı olmayan bir tonda çeşitli konular hakkında sorgulamak ve katılımcının tepkilerini izlemektir. , , ] ]