Fosfor, vücutta en yaygın fosfat olarak bulunan esansiyel bir mineraldir. Sağlıklı hücre fonksiyonu için gereklidir ve kemiğin temel bir yapısal bileşenidir. Bununla birlikte, vücutta hiperfosfatemi olarak bilinen yüksek düzeyde fosfor, kronik kaşıntıya neden olabilir. Sağlıksız fosfor seviyelerinin oluşmasının birkaç nedeni vardır.
Hiperfosfatemi
Fosfor çoğu gıdada bulunur. Çok fazla diyet veya intravenöz fosfor alımı, laksatifler gibi fosfat içeren bazı ilaçlar gibi sağlıksız seviyelere neden olabilir. Böbrekleriniz, vücudunuzdaki fosfor seviyelerini kontrol etmeye ve fazlalığı filtrelemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, böbrek fonksiyonu hasar veya hastalık nedeniyle bozulmuşsa, hiperfosfatemi oluşabilir.
Hipoparatiroidizm ve Fosfor
Kandaki düşük magnezyum seviyeleri hipoparatiroidizm denilen bir duruma yol açabilir. Paratiroid bezleri kanda ve kemikte kalsiyum, fosfor ve D vitamini seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olan bir PTH hormonu üretir. Hipoparatiroidi bezleri çok az PTH ürettiğinde ortaya çıkar, bu da kalsiyum seviyelerinin düşmesine ve fosfor seviyelerinin yükselmesine neden olur. Hipoparatiroidi belirtileri kaşıntıya neden olabilecek kuru, pul pul ciltlerdir.
Hiperfosfateminin Diğer Nedenleri
çevresel faktörlere aşırı duyarlılık içinde. Lenf bezlerinin, akciğerlerin, karaciğerin, gözlerin, derinin ve diğer organ ve dokuların iltihaplanmasına neden olur. Vücudun insülin eksikliği nedeniyle enerji için glikozu parçalayamadığı, ketoasidoz adı verilen diyabetik bir durum da yüksek fosfor seviyelerine neden olabilir.
Hiperfosfatemiyi kontrol etme
yemeğinizdeki fosfor. Bazı fosfor bağlayıcıları kalsiyum içerir, bu da kalsiyum seviyenizi artırmaya yardımcı olabilir ve bu da fosfor ve kalsiyum arasındaki dengeyi yeniden düzenler. Süt, yumurta, et, balık ve mercimek gibi fosforlu gıdalardan kaçınmak da yardımcı olabilir.