|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

DEHB ve Glutensiz Diyet

Glütensiz beslenme, çölyak hastalığı olan veya çölyak olmayan glüten duyarlılığı olan kişiler için tıbbi bir gerekliliktir; Bununla birlikte, DEHB de dahil olmak üzere bazı psikolojik bozukluklar için potansiyel bir tedavi olarak artan ilgi toplamaktadır. Araştırmalar çölyak hastalığı gibi glutene bağlı hastalıkların DEHB olanlarda genel popülasyona göre çok daha yaygın olduğunu göstermektedir. Glüten ve DEHB arasındaki kesin bağlantı bilinmemekle birlikte, son araştırmalardan elde edilen sonuçlar aradaki farkı daraltmaktadır. Ayrıca, işlenmiş gıdaların çoğunda, modifiye gıda nişastası veya malt aroması gibi katkı maddeleri formunda bulunur. Ekmeklerde arzu edilen bir bileşendir çünkü elastik özellikleri hamura yapısal stabilite sağlar ve dokuyu iyileştirir. Çölyak hastalığı olanlar için - gerçek bir glüten alerjisi - glutenin mutlak sakınmasından kaçınılması gerekir, çünkü iz miktarları bile bağırsak hasarına ve sindirim rahatsızlığına neden olabilir.

DEHB ve Gluten intoleransı

DEHB popülasyonu için özel bir endişe, genel popülasyona kıyasla çölyak hastalığı prevalansı nedeniyle. 2011 yılında yapılan bir araştırma, DEHB olan yedi kişiden birinin de genel popülasyondaki 100 kişiden birinden daha fazla olan çölyak hastalığına sahip olduğunu tespit etti. Glutensiz diyeti takiben altı ay sonra, çölyak hastalığı olan hastalar DEHB semptomlarında belirgin düşüşler gösterdi. Bu özel çalışma sadece 67 kişiyi gözlemlemesine rağmen, hem çölyak hastalığı hem de DEHB olan 132 kişiyi gözlemleyen 2006 tarihli bir çalışmanın önceki bulgularını pekiştirdi. Birlikte, bu sonuçlar bazı durumlarda DEHB'nin varlığının altta yatan başka bir durumun bir sonucu olabileceğini ve çölyak hastalığının tedavisinin DEHB belirtilerini önemli ölçüde iyileştirebileceğini göstermektedir.

The Gluten-Brain Connection

DEHB'nin faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına, çölyak hastalığı veya NCGS'nin de mevcut olduğu zaman diyetin göz önüne alınması gerektiğine inanıyoruz. Çölyak hastalığı olan kişilerde bağırsak geçirgenliği veya “sızdıran bağırsak” artar. Temel olarak, bu, ince bağırsakta kriz durumundayken - sürekli glütene temas ettiğinde olduğu anlamına gelir; daha sonra normal olarak filtrelenecek ve elimine edilecek bakteri, toksinler ve sindirilmemiş gıda proteinleri, bunun yerine ince bağırsaktan kan dolaşımına geçirilir ve daha sonra vücuda dağıtılır. Bu istenmeyen partiküllerin bazıları beyindeki reseptörleri etkileyebilir.

Diğer Etkiler

Ayrıca, tanı konmamış çölyak hastalığı veya NCGS'li kişiler sıklıkla sürekli bir inflamasyon durumundadır. Düzenli olarak glüten tüketmeleri muhtemel olduğundan, sindirim sistemleri sürekli sıkıntı içindedir. Genel rahatsızlığa yol açmasının yanı sıra, baş ağrısı, karın ve eklem ağrısı ve stres hormonlarının üretilmesine de neden olabilir. Sonunda, ince bağırsak zarar görecek ve beyin için bazı nörotransmiterlerin üretimi de dahil olmak üzere birçok vücut işleminin çalışmasını olumsuz yönde etkileyen temel besinleri işlemekte zorluk çekecektir.

Glutensiz Diyet

DEHB tedavisi sadece nedeni çok yönlü olduğu için değil, aynı zamanda çölyak hastalığı gibi altta yatan bir durumun belirtisi ise DEHB'nin primer bir teşhis veya ikincil olabileceği için karmaşıktır. Halen, çölyak hastalığı veya diğer glutene bağlı hastalıkları olanlar hariç, glütensiz bir diyet DEHB için standart tedavi olarak kabul edilmemektedir. Psikolojik bozukluklar alanında çalışan bir araştırmacı olan Dr. Marie-Nathalie Beaudoin, araştırmalar glütensiz bir diyetle DEHB belirtilerinde belirgin bir iyileşme gösterdiğinden, diğer tıbbi tedaviye başlamadan önce çölyak hastalığının dışlanması gerektiğini söyledi.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]