Vücudun kendisini sürdürmesi ve onarması için yeterli miktarda protein alımı gereklidir. Tıp Enstitüsü Gıda ve Beslenme Kurumu Enstitüsü'ne göre, kalorilerin yüzde 10-35'i proteinden gelmeli ve 2005-2006 Ulusal Sağlık ve Beslenme Muayene Anketi Amerikalıların çoğunun fazlasıyla tükettiğini gösterdi. Ortalama olarak kadınlar yaklaşık yüzde 152'sini ve erkeklerin tavsiye edilen diyet alımının neredeyse yüzde 182'sini tüketiyorlar.
Protein Hakkında
İnsan vücudu, her biri protein içeren trilyonlarca hücreden oluşur. 20 farklı amino asidin bir kombinasyonu bir proteini meydana getirebilir. Bazı amino asitler vücutta yapılabilir, ancak bazılarının “temel” amino asitler olarak kabul edilmeleri diyete dahil edilmesi gerekir. Tüm esansiyel amino asitleri sağlayan proteinli yiyecekler, tam proteinler olarak kabul edilir ve esansiyel amino asitler içermeyenlere eksik proteinler denir. Eksik proteinler, fasulye veya yer fıstığı yağı gibi bitkisel temelli gıdalarda bulunurken, tam proteinler kümes hayvanları, yumurta, balık, süt ürünleri ve et gibi hayvansal ürünlerde bulunur.
Protein'in Vücuttaki Rolü
Proteinler yaşamın yapı taşlarıdır ve vücudun kendisini onarabilmesi ve bakımını yapması gerekir. Ek olarak, proteinler cildi, kemikleri, kasları, organları ve diğer çeşitli dokuları oluşturmaya yardımcı olur. Hamilelik, çocukluk ve ergenlik gibi hızlı büyüme dönemlerinde, protein gelişiminde büyük rol oynar.
Protein BKAları
Vücudun ihtiyaç duyduğu protein miktarı yaş, cinsiyet ve cinsiyete göre değişebilir. aktivite düzeyi. 18 yaşın üzerindeki yetişkinler için önerilen diyet yardımı, günlük vücut ağırlığının kilogramı başına 0.8 gramdır. Her bir pound 2.2 kg'a eşittir, bu 150 kiloluk bir kişinin yaklaşık 68 kilogram ağırlığında olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, 150 kiloluk bir insanın ihtiyaçlarını karşılamak için günde yaklaşık 54 gram protein alması gerekir.
Sporcuların Protein İhtiyacı
Sporcular için protein ihtiyacı arttırılabilir. İhtiyaçlar yaş, cinsiyet, aktivite miktarı, vücut büyüklüğü ve fitness seviyesine göre değişecektir. Dayanıklılık sporcuları için, günde kilogram başına 1.2 ila 1.4 gram protein alımı tavsiye edilirken, güç sporcularının günde kilogram başına 1.2 ila 1.7 gramına ihtiyacı olabilir. Örneğin, 150 kiloluk bir dayanıklılık sporcusu günde 82 ila 95 gram proteine ihtiyaç duyabilir.
Protein Diyet Kaynakları
Protein kanatlı, deniz ürünleri, et, fasulye ve bezelye, yumurta, fındıkta bulunur , tohumlar, mandıra ve soya ürünleri. Beslenme sağlığını optimize etmek için, diyetinize bu protein kaynaklarının birçoğunu eklemeyi amaçlayın. Ayrıca, en sık kullanılan yağsız protein kaynaklarını seçin; örneğin derisiz tavuk veya hindi, dana eti ve domuz eti yağsız kesimleri, yağsız öğütülmüş etler, balık ve az yağlı süt.