Karbonhidratlar, hücresel enerji gereksinimlerinizi karşılamak ve hücresel ürünler için yapı taşları olarak hizmet etmek için her gün büyük miktarlarda ihtiyaç duyduğunuz besinler olan üç çeşit makro besin bileşiğinden biridir. Laktoz veya süt şekeri, karbonhidratların alt kategorisi olan bir şekerdir.
Karbonhidratlar
Karbonhidratlar, hepsi monosakaritler adı verilen bir veya daha fazla küçük birimlerden oluşan şekerler, nişasta ve lif içerir. "Monosakarit", "tekli şeker birimi" anlamına gelir ve karbonhidrat özellikleri, bunların oluşturduğu kaç monosakaritine bağlı olarak değişir. 1 veya 2 monosakaritten yapılanlar şekerlerdir, daha büyük karbonhidratlar ise nişasta ve fiber içerir. Şekerler tatlıdır, çünkü dil üzerindeki tatlılık reseptörlerine bağlanırlar, oysa daha büyük karbonhidratlar tatlılık reseptörüne bağlanmazlar.
Laktoz
Laktoz bir disakkarittir, yani iki monosakarit ünitesinden oluşur. . Spesifik olarak, laktozdaki monosakaritler, glikoz ve galaktozdur. Glikoz doğada ve yiyeceklerde çok yaygındır; sofra şekeri, nişasta ve liflerde de bulunur. Laktozun kimyasal formülü, sükroz veya sofra şekeri ile aynı olan C12H22O11'dir. Bununla birlikte, aynı kimyasal formüllerine rağmen, laktoz ve sükroz aynı şeyleri tadamaz; sakaroz çok daha tatlıdır.
Laktoz Kullanımı
Laktozu tükettiğinizde - ki süt tükettiğinizde ortaya çıkar - onu kurucu monosakaritlerine ayırır ve ayrı olarak absorbe edersiniz. Hücreleriniz daha sonra glikoz ve galaktoz alabilir ve bunları hücresel enerji kaynakları olarak kullanabilir. Monosakaritleri hemen yakabilir veya her ikisini de enerji depolama molekülleri olan glikojene veya yağa dönüştürebilirsiniz.
Laktoz intoleransı
Enerji için tükettiğiniz tüm karbonhidratlar farklı enzimler tarafından sindirilir. Monosakaritleri emebilmeniz için laktozun parçalanmasından sorumlu enzime laktaz denir. Bazı kişiler - laktoz intoleransı olanlar - yeterince laktaz üretmezler. Sonuç olarak laktoz içeren gıdaların tüketilmesi üzerine kramp ve şişkinlik dahil olmak üzere mide rahatsızlığı semptomları yaşarlar. Bu belirtilerden kaçınmanıza yardımcı olmak için süt ürünleri yerken ek laktaz alabilirsiniz.
, , ] ]